Cand stupii intra in frigurile roitului, sentimentul este ca si cand ai fi intr-un incendiu. In acele momente, nu mai stim pe ce sa punem mana … Unii apicultori fug dupa roiuri sa vada unde se aseaza dupa care organizeaza operatiunea de recuperare, altii deschid stupii si incep sa rupa botcile, iar altii le fac pe amandoua.
Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea si azi la sfatul zilei analizam cum putem “stinge acest incendiu” mai precis, cum gestionam albinele pentru a nu ajunge sau pentru a iesi din frigurile roitului.
Si daca doriti sa beneficiati gratuit de sfaturi necesare unei bune organizari in stupina, inscrieti-va pe canalul de YouTube Viitor Sanatos chiar acum, apasand butonul rosu de sub video si clopotelul pentru notificari.
De la bun inceput va precizez faptul ca o colonie intrata in friguri nu mai aduna miere in culesul care urmeaza ci isi concentreaza capacitatile pe organizarea roirii
Daca s-a ajuns in aceasta situatie, cauza este mai veche si se poate identifica prin nepasare, inconstienta sau nepricepere, toate descrise pe larg in materialul anterior cand spuneam ca gestionarea timpului este cheia reusitei pentru actiunile pe care le putem face pentru a evita pierderea celor mai puternice colonii in perioada mai – iunie. Pentru asta este important sa tinem cont atat de masurile pe care trebuie sa le luam incepand cu luna martie cat si de actiunile pe care trebuie sa le facem in intervalul aprilie-august:
- – Corelarea tehnologiei apicole cu ritmul de dezvoltare si conditiile meteo trebuie incadrate clar in timp.
- – Largirea cuiburilor la timp
- – Deschiderea urdinisurilor si a aerisirilor
- – Exploatarea rationala a familiilor de albine prin colectarea polenului incepand cu luna aprilie
- – Realizarea stuparitului pastoral.
- – Spargerea cuiburilor atunci cand este necesar
- – Izolarea matcilor la timp. Matcile slabesc. Se poate ca albinele sa o omoare. Se poate ca albinele sa isi traga botci in urmatoarele 6-7 zile, deci se vor verifica.
- – Egalizarea coloniilor prin scoaterea ramelor cu puiet larvar
- – Extragerea mierii la timp
- – Ca masuri suplimentare, amplasam capcane pentru roi peste tot in stupina.
- – Divizam familiile intrate in frigurile roitului in nuclee mici pe care ulterior le dezvoltam in familii. De preferat este ca acestor familii sa li se ofere botci.
- – Ruperea botcilor nu rezolva cauza intrarii in friguri ci doar amana momentul roirii.
- – Schimbarea matcilor dupa doi ani de exploatare dar si a matcilor mai tinere neperformante.
- – Tratarea antivarroa
- – Reformarea fagurilor innegriti
Probabil ca unii dintre voi v-ati notat lucrurile pe care sunteti obligati sa le faceti pentru a evita roirea stupilor sau pentru ai scoate din frigurile roitului. Dar cele mai importante lucruri pe care sper sa le constientizati sunt faptul ca pentru evitarea roirii in perioada mai – iunie:
- – se lucreaza pe tot parcursul sezonului activ, chiar si dupa trecerea perioadei critice.
- – fiecare lucru, trebuie facut la timpul potrivit
One Reply to “15 acțiuni pentru a scăpa de frigurile roitului”
Comments are closed.