2 ponturi cu care crești profitabilitatea în apicultură

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

A venit ploaia si cu ploaia a venit si frigul
Chiar daca floarea de salcam mai ar fi avut capacitate sa secrete nectar inca 2-3 zile, culesul s-a oprit.

Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea si azi, dardaind de frig in vant vreau sa impartasesc cu voi un lucru pe care daca il practicati va va aduce satisfactie in ceea ce faceti

Zilele trecute spuneam ca apicultorii din nordul tarii au fost binecuvantati cu un cules de exceptie la salcam. Cine ma contrazice, s-ar putea sa se ocupe de altceva, in nici un caz NU de apicultura.

Anul acesta in nordul tarii au avut cules la salcam inclusiv coloniile apicultorilor de weekend. Inclusiv familiile nepregatite de cules, au avut cules.

Cu alte cuvinte…

  • familiile puternice cu matci tinere de calitate au cules cel mai mult
  • majoritatea familiilor puternice cu matci mai batrane intrate in friguri, au iesit din aceasta stare si au adunat destul de mult
  • coloniile care au roit inainte de cules, au strans si acestea o cantitate considerabila de miere, in contextul in care nu au avut puiet pe care sa trebuiasca sa-l intretina, dar nici suficienta albina culegatoare.
  • familiile ajutatoare nu s-au lasat mai prejos si au umplut si acestea cel putin coroanele cuibului
  • nucleele formate inainte de salcam, au umplut de la 2 la 4 coroane, in functie de marimea pe care o aveau.

Practic la sfarsitul acestei perioade, primul lucru pe care trebuie sa il constientizam este ca se poate sa avem acest cules chiar mai des decat o data la 5 ani, cu conditia ca si noi sa punem umarul la treaba.

Pana atunci, este bine sa multumim divinitatii pentru darul care ne-a fost dat, si sa gasim cele mai bune metode prin care sa si demonstram prin actiuni aceasta multumire.

Prima actiune pe care ar trebui sa o facem este de a nu ne bate joc de munca grea pe care am prestat-o in ultimii ani in care NU am avut parte de o productie foarte buna de salcam si sa ne unim pentru a fi apti de formarea pretului mierii pe piata pe care noi apicultorii ar trebui sa o aprovizionam.
In aceste momente in care materiile prime precum lemnul, plasticul s-au metalul si-au dublat pretul, consider ca pretul cu amanuntul al mierii de salcam ar trebui sa fie minim 50 lei. Voi ce spuneti ?

Iar a doua actiune prin care aratam multumire divinitatii pentru darul pe care l-am primit, este sa luam initiativa si sa contribuim eficient la marirea zonei melifere, evident in urma unirii despre care vorbeam.

In final, va amintesc ca avum cateva luni am promis ca ma voi implica activ in schimbarea situatiei apiculturii din Romania.
Primul pas este faptul ca am repornit activitatea Asociatiei pentru un Viitor Sanatos, in care se poate inscrie orice apicultor care rezoneaza cu noi si care isi doreste mai mult din apicultura.
Reusita celui de-al doi-lea pas tine de comunitatea apicola … Sunt convins ca va amintiti povestea “Stejarului falnic” din mijlocul campului care era foarte mandru de puterea lui si a braduletilor mici si mult mai firavi care odata cu starnirea vantului puternic “si-au dat mainile” si nu au permis vantului sa-i rupa; va amintiti ce s-a intamplat cu stejarul falnic ?
Concluzia este ca doar impreuna vom reusi. Asa ca, intrati pe linkul din descrierea acestui video si acolo veti primi instructiuni cu privire la inscrierea in asociatie … care apropo, deocamdata este gratuita si pana cand nu avem cheltuieli nu va cere nici macar cotizatie.

Dupa ce vom fi mai multi, ne vom consulta cu privire la nevoile pe care le are fiecare si impreuna vom aduce schimbarile pe care pana acum le-am tot asteptat.
Pasul 4 este ca in curand, fiecare membru conectat la aceasta asociatie, va putea beneficia de tot ce ar fi trebuit sa ne puna la dispozitie asociatiile care pana acum ne-au reprezentat.

Asa am ales eu sa multumesc divinitatii pentru ceea ce mi-a oferit pana acum. Si asa va sfatuiesc sa o faceti si voi, indiferent daca sunteti sau nu din nordul tarii, indiferent daca ati avut sau nu cules la salcam in 2021, indiferent daca ati fost afectati sau nu de stropirile culturilor agricole.

Va astept alaturi de noi sa aducem schimbarea de care avem nevoie.