Apicultorii au fost blestemati cu luna mai, cea mai instabila luna din intreg anul. Aflam ce fac albinele dupa o luna mai ploioasa, cu vanturi, cu temperaturi care au variat destul de mult. La punctul 2 vom vedea ce optiuni avem atunci cand floarea de salcam nu ne-a oferit cules semnificativ de nectar. Iar la punctul 3 vom vedea ce trebuie sa facem pentu a compensa eventualele pierderi pe care le-am avut. Ceea ce vom concluziona sunt acele 4 lucruri care ne vor ajuta sa continuam si sa rezistam in aceasta indeletnicire care practic ne uneste pe noi, apicultorii.
Haideti sa incepem cu luna mai care a fost caracterizata de temperaturi variabile dar care totusi au permis o dezvoltare foarte buna a coloniilor. Apicultorii care au inteles ca cel mai important lucru pe care poate sa faca este de a avea cat mai multa albine culegatoare in momentul inceperii culesului, au stimulat stupii si au ajuns unde si-au dorit. Dar ei au stimulat din timp. Daca au avut si beneficii in urma stimularii, ramane de vazut in functie de zona a tarii. Problema este ca albinele nu au avut conditii meteo favorabile pentru a exploata acest cules de salcam si in unele zone ale tarii s-a scuturat.
Daca apicultorii nu au fost atenti la acest aspect, coloniile lor au intrat in frigurile roitului si vor avea foarte mult de lucru in urmatoarea perioada. Ori se apuca de rupt botcile cel putin odata pe saptamana in urmatoarele 3-4 saptamani ori divizeaza de urgenta coloniile pentru ca de altfel sezonul lor este compromis. Totusi va recomand sa stimulati coloniile care nu au intrat in frigurile roitului la activitate. Sunt unele zone ale tarii unde salcamul inca nu a inflorit iar albinele inca dospesc in stup fara activitate. Sa nu uitati ca familiile care au cules de nectar sa intre in frigurile roitului. Acest fenomen se instalaza atunci cand albinele stau prea aglomerate in stup sau nu au aerisire suficienta sau nu au activitate. Prin lipsa spatiului ma refer la faptul ca apicultorii roman de obicei tin albinele inghesuite pe ramele de cuib, le dau drumul prea greu.
In luna mai, in majoritatea timpului, temperaturile diurne trec de 10 grade, astfel albinele au nevoie sa primeaca rame noi, cuiburile se pot extinde. E bine sa notati aceste lucruri pentru viitor, pentru ca in fiecare an se repeta acelasi lucru. Acelasi stereotip avem, sute de mii de familii de albine intrate in frigurile roitului, zeci de mii de apicultori disperati. In luna mai se pot sparge cuiburile, se pot integra faguri pentru cladit intre ramele cu puiet, cu atentie la evolutia vremii. Apicultorii americani sau canadiani au 6-7 corpuri de aprox 230 mm inaltime, puse una peste alta, aerisite.
Culesul de salcam nu este pe deplin compromis
Practic, in 2021 sunt zone in care salcamul a inflorit dupa 1 iunie, sunt zone in care infloreste dupa 7-8 iunie. Insa pentru unii apicultori relocarea stupilor din zonele de sud a tarii e practic imposibila. Vestea buna este ca zona de fanat s-a dezvoltat foarte bine. Se anunta o vreme foarte buna pentru culesul din zona de fanat. Incercati sa relocati albinele in zonele in care exista flora melifera, de ex. sparceta, trifoi, salvia de camp. Daca in luna octombrie – noiembrie va recomandam sa tineti albinele in stup si turtele proteice cu Ultra Bee cu cantitate mare de proteina, acum va recomand sa scoateti albina din stup, sa o stimulati la activitate, la zbor cu o jumatate de litru de sirop diluat. Scoateti ramele cu puiet larvar si sa le dati stupilor ajutatori care sa le capaceasca si inainte de urmatorul cules cu 2 saptamani sa le dati stupilor gata capacite in stupii care urmeaza sa culeaga nectar.
Pentru a limita familiile de a intra in friguri, mai sunt si alte solutii, le gasiti in materialul 15 acțiuni pentru a scăpa de frigurile roitului.
In cateva saptamani urmeaza culesul de tei la ses, a deal. La munte urmeaza culesul de zmeura. Nu fiti descurajati pentru ca inca avem culesuri de productie anuntate. Urmeaza floarea soarelui la campie si alte culesuri si la munte, iarba neagra, mana. Pentru a fi pregatit de aceste culesuri este nevoie de responsabilitate. 4 lucruri pentru cum puteti face acest lucru:
– Starea pozitiva o sa va ajute foarte mult. Daca sunteti descurajati de lucrurile care nu v-au iesit, n-o sa va ajuta deloc.
– Motivatia va ajuta sa va stabiliti tintele si viziunea. Aceasta este lucrul, gandul cu care va treziti dimineata. Daca nu ai acel lucru, e bine sa te gandesti si sa-l scrii pe o foaie de hartie. Sa stii de ce mergi la stupi, sa stii de ce ratezi acea petrecere cu prietenii.
– Planificarea este cheia reusitei. Daca nu iti planifici actiunile, e putin probabil sa atingi tintele pe care ti le propui.
– Inceperea activitatii, actiunilor