Chiar daca este un subiect doar tangent cu indeletnicirea care ne uneste, punctul acela de tangenta cantareste foarte mult in echilibrul ariilor vietii noastre.
Ca vorbim despre viata de familie, ca vorbim despre partea sociala si culturala sau despe cariera si partea financiara, despre sanatate si chiar despre planul spiritual, majoritatea oamenilor sunt afectati de bani si de circuitul lor.
Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea si as fi ipocrit sa spun ca banii nu conteaza…. cel putin in aceasta lume.
Conteaza pentru atingerea tintelor lumesti pe care ni le propunem si in final conteaza pentru atingerea viziunii materiale pe care o avem, conteaza pentru mentinerea sanatatii, pentru dezvoltarea carierei sau a unui business, conteaza pentru relatiile sociale dar si pentru dezvoltarea personala.
Cu siguranta nevoile unei anume persoane sunt diferite de nevoile altei persoane deoarece fiecare dintre noi avem viziuni diferite.
Astazi la Sfatul Zilei iesim din “cutia” care ne limiteaza gandirea si:
– Ne intalnim cu realitatea crunta; realitate care ne-a afectat pe noi, pe copii nostrii si care ii va afecta pe nepotii nostrii. Vom vedea si cum s-a ajuns aici.
– Amintim cele doua modalitati prin care se poate iesii din criza atat la nivel local cat si la nivel macro
– In final, vom analiza cele doua modalitati care de fapt duc la acelasi rezultat si veti beneficia de o concluzie simpla care ar trebui sa va schimbe viata
1. Realitate care ne-a afectat pe noi, pe copii nostrii si care ii va afecta pe nepotii nostrii
Scumpirea materiilor prime
Criza materiilor prime
Scumpirea energiei
Multe sectoare ale prestarilor de servicii au intrat in colaps… Si toate acestea au dus la lucruri extraordinar de grave.
– Indatorire peste limita oricarei ratiuni (peste 135 miliarde euro este datoria totala a Romaniei)
– Inflatie care a depasit estimarile previzionate
– …
In acest context, noi nu mai putem previziona nimic > Nu putem sa facem un buget > Nu putem sa estimam veniturile > Nici macar cheltuielile nu le putem planifica
Cum s-a ajuns aici ? Simplu …
– Incercam sa ne bazam pe munca si pe rezultatele altuia.
– Cerem creditare si o prea mare parte o risipim in administrarea banilor prea putin materializand investitii
– Fondurile europene, ajutoarele de stat, cresterile salariilor si a pensiilor se folosesc pentru lucruri inutile.
– Cumparam lucruri inutile, cu banii pe care nu-i avem, pentru a impresiona persoane carora nu le pasa de noi.
2. Razboi vs. Constientizare si alianta
3. Modalitati care de fapt duc la acelasi rezultat
– Crizele economice au fost diferite de la una la alta. Insa primul si al 2-lea razboi mondial sunt potrivite pentru exemplificarea crizelor actuale.
– Intalnirea strategica din 325 intre institutia statului pe de-o parte si institutia bisericii pe de alta parte, stabilizeaza imperiul roman cel putin din punct de vedere al conflictelor interne.
In concluzie:
– Razboaiele sunt facute pentru teritorii, putere si faima.
– Aliantele sunt facute de frica.
Pentru ca sa iesim din criza fara razboi si fara aliante in urma carora mai marii sa devina si mai mari, este recomandat sa ne indreptam atentia spre valorile de baza si sa cheltuim banii pe lucruri care ne ajuta sa progresam si sa ne marim potentialul.
Parerea ta conteaza