Care este cel mai important lucru pentru a produce polen

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Din ce in ca mai multi apicultori au inteles ca producerea polenului, in anumite conditii, este foarte profitabila. Este si exemplul noului secretar general al Asociatiei pentru un Viitor Sanatos, care in aceasta primavara si-a echipat stupina cu colectoare de polen.

Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea, si azi la Sfatul Zilei vom povesti despre cea mai mare provocare cu care se confrunta fiecare apicultor atunci cand incepe sa colecteze polen si pana la final, veti trage singuri o concluzie, constientizand care este cel mai important lucru atunci cand decizi sa produci polen.

In 2001 am inceput eu sa produc polen. Pe vremea aceea polenul se comercializa uscat. Prea putin se vorbea despre polen crud. Polen uscat si polen amestecat cu miere, doar acestea erau formele de conservare.

In 2001 aveam doua stupine fiecare cu peste 35-40 de colonii pe care am montat colectoare de polen.
Totul a mers perfect aproximativ o saptamana. Dupa o saptamana in care colectoarele de polen au fost montate pe stupi, s-a instalat fenomenul numit “Foamea de polen”, iar productia zilnica se ridica la 20-25 kg.
Sa usuci 25 kg polen este una … insa sa usuci in fiecare zi 25 de kg de polen, este alta.
In ciuda aparentelor, uscarea polenului nu este o treaba usoara. De aceea procesatorii care in acel moment erau la un nivel de tatonare a pietei au ales va promoveze consumul de polen crud.

In 2022, la peste 20 de ani de la acel moment, ideea a ramas neschimbata. Polenul crud este usor de stocat. De aceea din ce in ce mai multi apicultori incearca sa scape de hamalitul butoaielor cu miere si sa se concentreze pe polen.

Dar sa vedeti ce se poate intampla. In urma cu trei saptamani, colegul meu de asociatie a montat colectoarele de polen. Ieri, m-a sunat si m-a intrebat daca nu am o lada frigorifica sa-i imprumut, deoarece lada lui s-a umplut.

Concluzia:

Albinele sunt organizate si stiu ce au de facut. Daca vrei sa produci polen si aplici o tehnologie potrivita, sunt zile in care productia medie de polen poate fi de 700-800 grame/stup.
Dar cand nu mai ai unde sa-l depozitezi, iti dai seama ca ai o problema.

Sigur ca cea mai buna solutie pe care o ai la dispozitie pentru a face loc productiei noi, este sa vinzi productia veche. Insa in plin sezon de productie, nu ai timp sa faci strategii de promovare si uneori nici timp de vanzare nu ai.

Si uite asa s-au nascut procesatorii care daca au nevoie de polenul tau vin si ti-l cumpara … daca nu… ghinion.

Asa ca, luna trecuta intr-o sedinta a Asociatiei pentru un Viitor Sanatos, am decis sa-i ajutam pe apicultorii asociatiei sa-si vanda produsele direct catre consumatori. Insa pentru asta trebuie promovare.

Si pentru ca APIA ne pune la dispozitie niste fonduri cu care sa facem aceasta promovare, ne-am decis sa relansam programul national de promovare a apiculturii, apicultorilor si produselor apicole.
Deci, daca esti apicultor si nu ai unde sa-ti vinzi mierea, polenul, propolisul si celelalte produse ale stupului sau daca te-ai saturat sa stai la mana procesatorilor, noi te ajutam sa te promovezi … si o facem gratuit… nu de alta, insa ne sustine APIA.

Inscriete cat mai repede in Asociatia pentru un Viitor Sanatos si implica-te in proiectele care te vor ajuta sa-ti cresti afacerea in apicultura.

Parerea ta conteaza