Care este siropul potrivit pentru albinele tale?

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Foarte multi apicultori sustin ca siropul de zahar este cel mai bun. La fel de multi sustin ca siropul de fructoza este cel mai bun. Unii, cateodata vorbesc despre zahar, alteori vorbesc despre fructoza.
Adevarul este ca toti au dreptate, insa pana acum nu am auzit pe niciunul care sa explice cand este recomandat siropul de fructoza si cand este recomandat cel din zahar.

Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea si azi la sfatul zilei va spun cateva argumente de care sa tineti cont atunci cand alegeti un sirop pentru albinele voastre. Daca vrei sa ramai cu cat mai multe beneficii in urma acestui material, iti recomand sa folosesti caietul de notite si creionul pentru ati contura propria structura.

Pentru a ajunge la concluzia care ne intereseaza, trebuie sa raspundem la doua intrebari:

 1. Care sunt motivele pentru care administram sirop?
 2. Care sunt factorii de care tinem cont atunci cand alegem siropul?
 3. Concluzie. Care este siropul potrivit.

1. Siropul se administreaza din 3 motive

 • Stimularea activitatii coloniei: se face in special primavara si la inceputul lunii august dupa extragerea mierii de floarea soarelui. Atunci avem nevoie ca matca sa ponteze cat mai intens pentru a asigura dezvoltarea coloniei primavara sau refacerea coloniei in august.
 • Completarea rezervelor de hrana se face in general la sfarsitul lunii august, insa in functie de conditiile de cules se poate face si in septembrie, chiar daca eu recomand refacerea acestor rezerve cat mai repede.
 • Intretinerea coloniilor intre culesuri este practicata de catre apicultorii profesionisti. Adica acei apicultori care cresc albine pentru a le exploata. Acei apicultori care au inteles ca pot vinde mierea cu un pret de 10 ori mai mare decat pretul siropului si extrag inclusiv mierea din ramele de cuib care nu au puiet.
 • Aceasta actiune se face in general dupa extragerea mierii, care se face dupa maturarea mierii, care este dupa finalizarea culesului. Momentul este critic; albinele traiesc doar din rezervele acumulate pe care apicultorii le extrag in vederea valorificarii.

2. Factorii de care trebuie sa tinem cont atunci cand alegem siropul pe care il vom folosi:

 • Momentul administrarii
 • Puterea familiei de albine
 • Suprafata de puiet necapacit
 • Dorinta pe care o avem cu privire la coloniile noastre (dezvoltare, intretinere, completare)
 • Caracteristicile siropului
 • Necesitatea pe care o are colonia

3. Pentru a concluziona care este siropul potrivit, este indicat sa tinem cont de principiile apiculturii si sa corelam motivele cu factorii de influenta.

De exemplu, activitatea coloniei de albine este stimulata in momentul cand indivizii au ceva de lucru. Zaharoza din siropul de zahar stimuleaza intreaga activitate a coloniei, incepand cu secretia glandelor si pana la stimularea pontei. Rolul apicultorului este de a decide momentul potrivit pentru stimulare corelat cu puterea familiei, suprafata de puiet necapacit care trebuie hranit dar si alti factori care il influenteaza.

In alta ordine de idei, completarea rezervelor de hrana nu stimuleaza albina la activitate, deci produce uzura minima. Din nou, momentul administrarii este corelat cu planul apicultorului, conditiile meteo dar si necesarul pe care il au albinele la momentul respectiv.

Apicultura este o activitate care stimuleaza mintea omului. Daca consideri ca esti o persoana care gandeste si doreste sa se dezvolte in aceasta activitate … inscriete pe acest canal apasand butonul rosu si clopotelul. Noi suntem convinsi ca te indrumam cum sa gandesti

Ne vedem in curand. Cele bune