Care stupi SE DEPOPULEAZA primavara

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Toti … toti stupii se depopuleaza primavara … interesant este de ce se depopuleaza si ce putem face.
Am trecut prin stupina zilele trecute sa pun o turta proteica si am sesizat ca a inceput fenomenul de depopulare de primavara. In zona tarii noastre asa a fost intotdeauna si asa este si acum, deci nu va faceti griji cand vedeti ca albinele se imputineaza in stup.

Chiar daca fenomenul este unul normal, am constatat ca sunt familii de albine care se depopuleaza mai mult si altele care se depopuleaza mai putin, asa ca am decis ca fac un rezumat si azi la Sfatul Zilei sa va prezint unele dintre cauzele acestui fenomen.

Pe scurt:

1. Cauze INTERNE

  • populatia albinelor este imbatranita, fapt care duce la o oarecare mortalitate
  • coloniile s-au activat, au inceput ponta si avem o uzura care creste de la o zi la alta
  • datorita intensificarii pontei, temperatura din stup trebuie mentinuta la un nivel mai ridicat, ceea ce accentueaza uzura (aici intervin avantajele stupilor din poliuretan care pastreaza caldura)

2. Cauze externe

  • zilele insorite in care temperatura creste la 8-10 grade duce la desfacerea usoara a ghemului. Unele albine incep sa zboare si doar o parte dintre ele se intorc in stup; restul raman amortite afara, obosite de zborul foarte solicitant sau amortite de umbra produsa de un nor trecator.
  • Cand temperatura diurna trece de 12-14 grade C si avem zbor intens de curatire, o parte dintre albine nu se mai intorc in stupi si mor pe camp.
  • Pasarile sunt destul de flamande dupa o iarna in care insectele nu au zburat, asa ca albinele noastre vor deveni foarte usor prada pentru acestea.

In concluzie:

  • daca nu aveti stupi din poliuretan, asigurati-va ca stupii sunt bine izolati
  • daca nu aveti intre 6-8 kg de miere in stupi, asigurati-le hrana cu turte. Chiar daca proteicele sunt la moda, va recomand sa administrati si turte care lurifica organismul albinelor cum sunt turtele cu Nozevit, Timol sau cele cu Nozecid

Cei care inca nu sunteti inscrisi in aceasta comunitate, apasati butonul rosu si clopotelul pentru a beneficia constant de Sfatul Zilei.

Un subiect interesant este „De ce unele familii se depopuleaza mai mult in timp ce altele mai putin” … Despre asta vom vorbi in episodul urmator.
Pana data viitoare, tinem aproape.
Spor la treaba.

Parerea ta conteaza