Tocmai am trecut printr-o perioada mai racoroasa din aceasta vara. Temperaturi diurne de 24-28 grade Celsius, numai bune pentru administrarea unui tratament antivarroa cu acid formic. Cine a fost pe faza si a avut la indemana acidul si vaporizatoarele, a beneficiat de acest moment. Cine nu le-a avut la indemana, poate urmari acest material sa inteleaga ce poate face de acum inainte si foarte important sa constientizeze ce pericole pot aparea.
Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea si azi la sfatul zilei analizam:
- de ce este important sa incepem chiar in aceasta perioada deparazitarile importiva parazitului Varroa
- ce posibilitati avem la dispozitie in luna august
- dar si ce efecte adverse pot aparea.
- Varroa a devenit parazitul care afecteaza cel mai tare coloniile de albine. Efectele infestarii cu Varroa sunt directe dar si indirecte; astfel simpla intepare pe care parazitul o provoaca albinelor determina albina sa fie deranjata, iar acest deranj il putem cataloga ca un efect direct alaturi de consumul hemolimfei.
Insa efectele indirecte sunt cele care cauzeaza probleme pe termen lung:
- in urma consumului hemolimfei, sistemul imunitar al albinelor este afectat foarte serios
- foarte des, intepatura transmite si virusuri care provoaca pierderi insemnate
- albinele afectate de intepatura Varroa mor mai repede
- avand albinele infestate, vom infesta si alte stupine care au fost tratate dar care nu mai sunt sub efectul tratamentului
- si cu siguranta mai sunt si alte efecte care se observa doar dupa un timp
Din cele scrise mai sus rezulta de ce este important ca tratamentele antivarroa sa fie facute constant.
- In luna august putem trata Varrooza, insa cu unele restrictii tinand cont de cele doua variante in care ne putem afla:
a) in timp ce in stup avem produse apicole pe care dorim sa le transformam in marfa, trebuie sa tinem cont de rezervele de miere pe care le avem in stupi. Deci tratamentele in prezenta mierii marfa le vom face doar cu acid formic, acid oxalic sau uleiuri volatile. In cazul in care dorim sa recoltam propolis, este bine sa folosim aceleasi tratamente care nu afecteaza calitarea produselor apicole.
Insa:
- uleiuri volatile repelente pentru parazit pot intra in miere afectand proprietatile acesteia
- acidul formic poate coroda partile metalice din interiorul stupului, cum sunt sarmele de armare din alt material decat inox; totodata tratamentele cu acid formic sunt conditionate de temperatura exterioara care este indicat sa nu depasasca 27-28 grade celsius. In cazul in care temperatura exterioara depaseste aceste valori, albinele vor fi foarte deranjate si vor iesii din stup, existand riscul pierderii matcilor.
In concluzie, pentru a trata cu acid formic este bine ca apicultorii sa aiba la indemana vaporizatoarele si aciddul pentru a le putea folosi atunci cand au ocazia. - benzile impregnate cu acid oxalic si glicerina pot fi ineficiente in perioadele reci sau cele ploioase; deci acest tratament este bine sa fie facut atunci cand temperaturile diurne sunt de peste 28 grade celsius si vremea este insorita.
b) In varianta in care nu ne mai dorim sa extragem produse apicole in acest an
Dupa ce extragem mierea marfa si recoltam propolisul de care avem nevoie, putem incepe si tratamente mai invazive care sa distruga in mai mare masura parazitul.
- Produsele pe baza de cumafos cum sunt Superstrip sau Check Mite afecteaza foarte semnificativ ponta matcilor, in foarte multe cazuri oprind-o.
- Flumetrinul care este impregnat in benzi Varostop, Gold Varroa, Herba Strip sau Bayvarol dar si amitrazul din Varachet folosite in exces se inmagazineaza in fagurii ramelor. Acest fenomen duce la crearea de populatii rezistente la respectivele produse dar si la transfer in mierea inmagazinata anii urmatori.
- Tau-fluvalinatul din Mavrirolul administrat in aceasta perioada se evapora intr-un timp foarte scurt fara sa inlature parazitul.
Daca ti-a fost util acest material da-ne un like iar daca ai nelamuriri, scrie un comentariu si cu siguranta vei primi si explicatii de la colegii de pe acast canal, pe care apropo … nu esti obligat sa te inscri… insa daca o faci, vei avea doar de castigat.