Cat de mare trebuie sa fie urdinisul in octombrie?

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Chiar daca inaintam in toamna cu pasi rapizi si ne apropiem de sezonul inactiv, albinele inca zboara regulat. Si daca zboara albinele, zboara si viespile care anul acesta ne-au creat foarte mari probleme.

Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea si intrebarea zilei este cat de mari trebuie sa tinem urdinisurile in aceasta perioada?

Sigur ca este o intrebare de incepatori … insa uneori, chiar si avansatii uita lucrurile elementare. Asa ca haideti sa analizam cateva astpecte care sa ne indice care ar fi marimea optima a urdinisurilor in luna octombrie:

Daca pe timpul verii si al iernii, marimea urdinisului este direct proportionala cu numarul de rame acoperite cu albine si corelata cu constanta anotimpului, toamna si primavara marimea urdinisurilor este influentata de mult mai multi factori pe care ii vom aminti si analiza impreuna:

  • temperatura din timpul noptii
  • populatia de viespi
  • momentul retragerii rozatoarelor mici, in special din campurile cu porumb spre zone mai calde
  • culesul de intretinere pe care il au albinele
  • zborurile regulate
  • … si nesemnificativ marimea urdinisurilor este influentata de puterea familiei de albine.

In cazul in care avem montate gratiile antisoareci, marimea urdinisurilor trebuie sa fie de maxim 4 orificii de intrare.
Daca nu avem gratii antisoareci, marimea urdinisurilor trebuie sa fie de maxim de 2 cm si inaltime ideala de 6 mm dar in nici un caz mai mare de 10 mm.

Parerea ta conteaza