Ce efect au asupra albinelor radiatiile electromagnetice

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Panica mare in randul colegilor care au aflat ca unele companii de telefonie mobila vor instala antene in zona stupinei lor.
Or fi fondate temerile lor cu privire la influenta radiatiilor electro-magnetice asupra albinelor sau nu?

Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea si azi la Sfatul Zilei dezbatem superficial subiectul influentei radiatiilor electromagnetice asupra organismelor vii. De ce spun ca vom dezbate superficial acest subiect … va veti da seama pe parcursul lui.
Sigur ca subiectul este unul vechi, insa a ramas de actualitate prin prisma faptului ca inca de dinainte de 1900 de pe vremea descoperirii curentului electric si a radiatiilor ionizante X si pana in prezent, parerile sunt impartite.
In final, vom vedea intre cine sunt impartite (parerile) si care este miza.

Cristian Presura, fizician de renume mondial spunea cu privire la radiatia telefoanelor mobile ca “Instantele medicale americane au clasificat radiatia telefoanelor mobile in categoria posibil cancerigen. Auzind alaturate cele doua cuvinte (posibil si cancerigen) si nestiind cu exactitate semnificatia acestora, multa lume s-a speriat.”
Cu toate acestea, fizicianul ne asigura ca “s-ar putea sa existe risc de cancer, insa riscul este foarte mic si nu trebuie sa ne sperie. Si deoarece tehnologia GSM este foarte utila vom incadra riscul la categoria Risc Util”.

Fizica ne explica foarte pe inteles ce inseamna radiatiile, care sunt caracteristicile lor si de la ce frecventa sunt ionizante, adica periculoase (undeva de la 3 milioane de GHz in sus).
Radiatia telefoanelor mobile 3 si 4 G oscileaza in jurul frecventei de 2 GHz, in timp ce radiatia 5G este sub 70 de GHz. Daca analizam mai in detaliu, aflam ca radiatia din spectrul Ultra-violet este undeva la limita radiatiilor ionizante. Toate radiatiile care trec de 3 milioane GHz sunt radiatii ionizante care au energia necesara de a smulge electronii din orbita unui atom si practic de a-i dezintegra.

Din explicatiile fizicii ajungem la concluzia ca radiatiile GSM nu sunt periculoase … pentru a smulge electronii de pe orbita atomilor, deci practic nu ne omoara prin dezintegrare cum ar putea face radiatia razelor x sau ale razelor gama.

Dar oare asta ne intereseaza pe noi? Care radiatii ne pot dezintegra atomii din care suntem facuti noi, albinele noastre si tot ceea ce ne inconjoara?
Cercetatorii in biologie ne spun ca organismele vii sunt capabile sa genereze propria energie electrica si sa formeze propriile campuri electromagnetice (impulsurile creierului de exemplu sau ale inimii).

Vom cita de pe siteul
Influenta campului electromagnetic asupra sanatatii (radiatii.com)

Raportul studiului lui FLEYCHTING şi ALHBOM de la Institutul Karolinske din Stockholm
http://www.bioinitiative.org/freeaccess/report

Raportul studiului REFLEX finanţat de Uniunea Europeană
http://www.electromagnetique.com/medias/etude_interphone.pdf

Raportul Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară
RAPORT referitor la problemele de sănătate provocate de câmpurile electromagnetice (europa.eu)

Si acum sa revenim la domeniul nostru … apicultura. Daca radiatiile electromagnetice in anumite conditii ne pot afecta pe noi oamenii, ce va face sa credeti ca nu le-ar afecta si pe albine.
Sincer eu am vazut si in SUA si in Romania stupine amplasate sub liniile de inalta tensiune iar apicultorii spuneau ca nu au sesizat efecte adverse.
Dar oare pot sa interfereze radiatiile electromagnetice ale sistemelor moderne cu sistemul de comunicare sau ghidare al abinelor? Sau cu sistemul imunitar al acestora?

Adevarul il putem afla doar in urma unui studiu aprofundat pe care apicultorii sa-l ceara celor doua parti (partea tehnologica si partea biologica). De aceea noi, cei de la Asociatia pentru un Viitor Sanatos vom face o propunere de colaborare intre Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca. Dar un astfel de studiu costa bani … si daca nu se castiga un proiect pe acest subiect, doar beneficiarii lui pot sa-l sustina.
De aceea va invit sa va inscrieti gratuit in Asociatia pentru un Viitor Sanatos, urmand ca in cazul in care reusim sa convingem cele doua institutii de cercetare sa lucreze pentru noi, sa le putem finanta.
Doar impreuna vom reusi sa avem raspunsuri clare la lucrurile care ne framanta.

Pentru inscriere in asociatie, acceseaza linkul de mai jos
https://asociatie.viitorsanatos.ro

Astept cu interes si comentariile voastre. Atat pentru azi, tinem aproape pana data viitoare.
Cele bune.

Parerea ta conteaza