Ce facem daca dispare matca?

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Cum debuteaza primavara incep sa dispara matcile din ferma apicola. In ultimele doua zile doi apicultori mi-au solicitat sprijinul pentru a-i indruma catre cineva care le poate oferi cate o matca.

Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea si azi la Sfatul Zilei discutam despre:

 1. Motivele disparitiei matcilor la inceputul primaverii
 2. Ce trebuie sa facem in cazul in care constatam astfel de pierderi

1. Incepem cu motivele disparitiei matcilor

 • matcile au fost batrane si nu au reusit sa treaca iarna
 • matcile sunt prea batrane si nu mai au capacitate de ponta
 • Apicultorul manipuleaza ramele intr-un mod in care nu ar trebui sa o faca.
 • Tratamentele antivarroa afecteaza ponta matcilor iar tratamentele prin fumigatie le pot chiar omora.
 • Sigur ca este posibil ca matca sa nu mai fie in stup chiar din toamna trecuta, iar motivele sunt aceleasi.

2. Ce ar trebui sa facem

 • Primavara este perioada in care stuparul doreste sa contribuie cat mai mult la dezvoltarea coloniilor. Care mai de care apeleaza la www.viitorsanatos.ro si se aprovizioneaza cu suplimente, medicamente si echipamente apicole care il ajuta sa atinga acest deziderat. Fiecare se gandeste la numarul de stupi cu care incepe sezonul activ si este constient ca fiecare matca isi poate aduce aportul la cresterea populatiei coloniilor.
 • Unii apicultori lucreaza cu familii de productie si familii ajutatoare. Sigur ca si familiile ajutatoare trebuie sa aiba regine performante pentru ca sa isi poata arata aportul.
 • In concluzie preliminara, nu cred ca sunt apicultori care vor sa renunte la vreo regina in aceasta perioada. Adica a facut eforturi sa o treaca iarna si acuma sa renunte la ponta ei ar fi ciudat.
 • Deci, singura solutie viabila pe care v-o recomand, este sa uniti coloniile care nu au matca cu altele mai slabute care au. Atentie mare la unirea lor … sa nu ramaneti si fara alte matci.
 • Si nu trebuie sa va faceti griji, albinele acelea tot ale voastre sunt si vor contribui la dezvoltarea unei coloni mai puternice care in luna mai-iunie o veti putea imparti in doua… sau in 3… sau in cate vreti voi, cu conditia sa nu roiasca inainte 🙂

Cu toate acestea, daca printre membrii acestei comunitati sunt apicultori care au matci de donat sau de vanzare in aceasta perioada, va rog sa puneti un comentariu pentru cei care doresc sa se convinga pe pielea lor ca nu merita sa se chinuie cu oferirea de matci acestor colonii.

Daca gasiti util Sfatul Zilei de azi aratati-va aprecierea pentru ceea ce facem cu un Like si daca inca nu sunteti inscris pe acest canal, faceti-o chiar acum apasaand butonul rosu si clopotelul.

Data viitoare vorbim despre cele 3 semne clare ale disparitiei matcilor.

Parerea ta conteaza