Zilele trecute am fost in vizita la magazinul nostru partener din Bucuresti. Evident ca m-am intalnit cu niste apicultori si unii dintre ei au ridicat cu anumite probleme care m-au pus pe ganduri.
Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea. In timp ce multi apicultori se bucura ca au scapat de puietul varos, altii isi fac griji si se intreaba ce sa faca cu coloniile care in timpul sezonului activ au fost infestate cu ascosferoza.
De aceea azi la Sfatul Zilei analizam 3 aspecte
1. Ne amintim de ce a aparut puietul varos:
- Proteina administrata prea devreme (de obicei in ianuarie si februarie)
- Familii de albine slabe
- Conditii de igiena precare; dezinfectarea inventarului la un interval prea lung.
- Faguri vechi neschimbati la timp
- Aplicarea unei tehnologii apicole neadecvate.
2. Ne amintim care sunt masurile de profilaxie
- Proteina se administreaza atunci cand este nevoie… insa niciodata dupa octombrie – noiembrie (in functie de cand am avut ultimul puiet eclozat)… si niciodata inainte de 20 februarie (indiferent de zona in care ne aflam in Romania).
- Familiile de albine se pregatesc pentru iernare, incepand din luna iulie … unele minti mai luminate au spus chiar ca din luna iunie se fac anumite operatii peste daca se sare nu va fi bine.
- Dezinfectarea stupilor se face anual
- Fagurii se reformeaza o data la 3 – maxim 4 ani.
- Spargerea cuiburilor se face doar pentru aerisirea stupilor … Foarte rar se poate face pentru cresterea cantitatii de albina.
3. Stabilim masurile pe care trebuie sa le luam dupa ce se termiona sezonul activ si nu se mai vede puietul varos
- Scuturam toata albina intr-un stup proaspat dezinfectat (Curatare mecanica + clor sau soda + foc + clor sau soda + lasat la soare sa se usuce), pe rame pe care poate ierna, rame care provin de la stupi sanatosi.
- Schimbam matca
- Facem unificari astfel incat in octombrie sa avem albina care sa acopere bine 5 rame.
- Intotdeauna cand umblam la albine le stropim cu solutii dezinfectante cum ar fi Nosestatul
- In siropul de intretinere administram suplimente de furajare cum sunt probioticele, vitaminele, mineralele, extractele din plante.
Acestea sunt principalele masuri care trebuie luate … insa cu siguranta mai sunt si alte masuri care se pot lua. Daca aveti cu ce sa ma completati, va rog sa o faceti in comentarii la acest material.
Atat pentru azi
Pana data viitoare … Tinem aproape.
Parerea ta conteaza