Vreau turta cea mai calitativa.
– „Am vazut ca parerile sunt impartite … unii recomanda turte cu timol, altii turte cu vitamine, altii turte cu Hive Alive, altii turte cu extracte de plante … Ce turta imi recomandati?”
– „O pun acolo si daca le trebuie o vor consuma, daca nu le trebuie, nu se vor atinge de ea.”
– „Radule … vreau 30 kg turta cu vitamine … sau ai alta mai buna?”
Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea si cu riscul de a ma repeta, va reamintesc ca toate turtele sunt bune … pentru ceva. Si ca acel “ceva” trebuie sa il stie doar fiecare apicultor in parte dupa ce analizeaza:
– cum a pregatit albinele de iernare in lunile iulie si august,
– pe cate intervale a restrans cuibul in octombrie sau noiembrie,
– cata miere a lasat in cuiburile restranse.
Dar haideti sa incepem cu o recapitulare scurta.
Daca pana la inceputul lunii noiembrie 2020 am sustinut intretinerea coloniilor si formarea corpului gras, de la mijlocul lunii noiembrie am recomandat oprirea administrarii oricarei surse de hrana. Cu toate acestea, multi apicultori au decis sa nu tina cont de recomandari, crezand probabil ca albina trebuie ingrasata ca porcii. Multe matci si-au reinceput ponta de la inceputul lunii decembrie, lucru care a dus la scaderea rezervelor de hrana si la uzura prematura a albinelor de iernare.
Concluzia primara este ca dupa mijlocul lunii noiembrie si pana cel mai devreme la mijlocul lunii ianuarie in Romania coloniile trebuie lasate sa intre in repaos de orice fel.
In iarna 2020-2021, pe fondul unei perioade lungi de caldura, la recomandarea unor asa zisi specialisti in apicultura, foarte multi apicultori au stimulat cresterea pontei matcilor; si intr-o oarecare masura au si reusit. Doar ca la sfarsitul lunii februarie a venit iarna. Rezultatele s-au vazut inca dinainte de inflorirea salcamului cand personal am declarat ca 2021 este anul puietului varos.
Concluzia secundara este ca in ianuarie NU administram turte proteice.
Si acum sa trecem la lucruri serioase:
1. De ce administram turta in ianuarie si februarie?
– pentru ca sa completam
– pentru ca sa stimulam inceperea activitatii
– pentru ca sa tratam
2. Cand administram turta?
– cand consideram de cuviinta in functie de ce rezultate ne dorim.
Regretatul A. Malaiu spunea in “Sporirea productiei de miere” ca stimularea trebuie inceputa cu 80 de zile inainte de culesul de productie pe care il urmarim prima data.
Concluzii pe scurt …
– daca stimulam inceperea activitatii atunci cand coloniile nu sunt pregatite, riscam sa uzam albina de iernare prea devreme si sa avem probleme care se propaga pe tot timpul sezonului activ.
– daca stimulam inceperea activitatii prea tarziu, riscam sa avem colonii puternice gata de cules, dupa ce se termina culesul
– Cand decidem sa administram o turta, sa stim cu ce scop o facem… si doar pe urma sa o cumparam.
Daca v-a prins bine acest sfat, aratati-va aprecierea cu un like.
Si cei care nu sunteti inscrisi pe acest canal, o puteti face chiar acum.
Cei care aveti completari de facut, va rog sa le faceti in comentarii. La fel daca aveti alte pareri, va rog sa le scrieti in comentarii cu argumente.
Pana data viitoare … tinem aproape.
Parerea ta conteaza