Apicultorii din intreaga lume au observat ca disparitia coloniilor de albine poate fi foarte previzibila fiind strans legata de o serie de indicatori. Totodata s-a observat ca unii indicatori sunt comuni in majoritatea zonelor lumii, in timp ce altii sunt specifici de la o zona la alta.
Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea si azi la Sfatul Zilei discutam despre indicatorii care ne pot spune din timp care colonii sunt predispuse sa dispara din lada mai repede sau mai tarziu … cel putin in Romania
- Enumeram acesti indicatori
- Punctam cateva principii prin care acesti indicatori se pot evidentia
- Cautam cel putin o modalitate de rezolvare.
1. Coloniile fara matca
Este bine cunoscut faptul ca familiile care nu au matca sunt foarte vulnerabile. Pe langa faptul ca lipsa matcii poate duce la bezmeticirea coloniei, aceasta este usor reperata de albinele hoate, iar in timpul toamnei foarte repede este nimicita.
Daca esti apicultor profesionist iti dai seama usor care sunt coloniile fara matca; insa daca esti incepator trebuie sa urmaresti constant activitatea la urdinis si comportamentul coloniei in momentu in care se indeparteaza podisorul sau folia (fara a ridica ramele). Nu va recomand sa scoateti tot timpul ramele din stup si sa cautati matca, deoarece aceasta operatie creste riscul omorarii acesteia.
In momentul in care identificati o colonie care nu are matca … analizati ce ati putea face cu ea si scrieti intr-un comentariu cu decizia pe care ati luat-o. In primul rand comunitatea va veni cu completari sau cu alte sfaturi, iar decizia voastra ii va ajuta pe apicultorii incepatori lipsiti de curaj.
2. Coloniile infestate cu varroa
Pot dezvolta comportamente ciudate cum ar fi disfunctionalitati in determinarea si reglarea temperaturii. De cativa ani chiar si in Romania au fost raportate colonii care la -10 grade Celsius se desfac din ghem si ajung la urdinis unde in scurt timp raman amortite. Acest comportament nu se datoreaza faptului ca sunt parazitate in timpul iernii, ci se datoreaza faptului ca au fost parazitate in timpul toamnei si o parte din corpul gras al albinei a fost consumat de catre Varroa.
Tratamentele antivarroa trebuie impuse intr-un calendar national. Pentru moment alegeti zilele mai calduroase in care puteti face tratamente prin fumigatie si aplicati Varachetul asa cum scrie pe prospect de cel putin doua ori la interval de 4-5 zile. Am spus Varachetul si personal recomand folosirea in sistem clasic pe benzi de hartie arse natural sau fortat in aparate tip varojet care elibereaza treptat acel fum. Daca totusi folositi pulverizatoare pentru tratament va recomand sa nu efectuati tratamentele seara ci doar dimineata sau in timpul zilei.
3. Coloniile afectate de orice alta boala (micotica, virala sau bacteriana)
Sunt cele mai periculoase colonii deoarece pun in pericol atat existenta lor si a stupinei din care fac parte cat si sanatatea stupinelor invecinate. Puietul varos, Loca, Nosemoza sunt cele mai cunoscute afectiuni ale albinelor si toate sunt contagioase. Coloniile afectate de aceste boli, au o capacitate slaba de organizare si aparare. Astfel, familiile intretinute conform care cauta in permanenta surse de hrana pot fi infestate foarte usor prin generarea unui furtisag si cotropirea coloniei bolnave lipsita de aparare.
Carantinarea coloniilor bolnave si tratarea lor este o masura obligatorie de profilaxie.
4. Coloniile slabe
Sunt permanent sub riscul furtisagulu datorita marimii populatiei. Totodata pe timpul iernii acestea au un consum mai mare datorita faptului ca nu pot intretine toate functiile pe care le au albinele in perioada rece (functii despre care vom vorbii cu alte ocazii).
Va recomand sa analizati de ce acele colonii sunt slabe, sa alegeti matcile de calitate care din cauza ca au fost imperechiate tarziu nu au apucat sa dezvolte colonii suficient de mari, sa eliminati matcile neconforme si sa uniti cate o colonie cu matca conforma cu cate una doua colonii cu matci neconforme.
Asta am vazut eu azi … daca ma completati chiar ma voi bucura. Si cei mai timizi puteti sa fiti de folos comunitatii apasand butonul Like daca v-a placut si distribuind acest material pe facebook sau whats app sa vada si alti colegi de ce trebuie sa se fereasca.
Si daca inca nu faceti parte din aceasta comunitate, butonul rosu si clopotelul merita apasate
Tinem aproape …
Ne vedem data viitoare