Se spune ca nemultumitului i se ia darul. Oare asa ar trebui sa privim si binecuvantarea care au primit-o in 2021, apicultorii din jumatatea nordica a tarii? Sau ar trebui ca atunci cand ni se ofera un cules de productie abundent, sa beneficiem la maxim de el si sa-l intensificam?
Voi ce spuneti?
Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea si azi vreau sa punctam cateva trucuri care ne ajuta sa crestem productia de miere cu 20 pana la 100% … trucuri care de fapt sunt tehnici apicole cunoscute pe care eu doar vi le reamintesc.
Inainte de toate vreau sa clasificam tipurile de tehnici, din punct de vedere al momentului in care le aplicam.
- Inainte de cules
- In cules
- Dupa culesul de nectar
Tehnicile apicole pentru sporirea productiei de miere, aplicate inainte de cules:
- Lucram cu matci selectionate, care au instinctul de a aduna miere si din piatra seaca
- Folosim familii ajutatoare care sa ne capaceasca ramele cu puiet larvar
- Izolam matca cu 10 zile inainte de inceperea culesului (detalii in video)
- Deschidem urdinisurile de sus si obijnuim albina culegatoare sa circule pe acolo, cu cel putin doua saptamani inainte de cules (detalii in video).
- Avem grija sa nu intre in frigurile roitului prin tehnici adaptate la situatiile in care suntem
Tehnicile apicole pentru sporirea productiei de miere, aplicate in timpul culesului
- Folosim Gratii Hanneman
- Mutam ramele marginase in magazie deasupra gratiei Hanneman o data la doua zile
- Inlesnim circulatia albinelor (urdinisuri mari + scanduri de aterizare ajutatoare)
- Dam spatiu de depozitare mult in zona urdinisului
- Cautam zone cu potential nectarifer pentru perioada urmatoare
- Mutam albinele imediat ce constatam scaderea culesului (fara a fi influentati de cauze meteorologice), in zone cu aceeasi flora inflorita mai tarziu cu 4-5 zile
Dupa cules
- Imediat dupa terminarea culesului creem spatiu pentru ca matcile sa ponteze cat mai bine.
- Dupa 2-3 zile de la terminarea culesului, administram zilnic o cantitate mica de sirop pentru ca albinele sa isi poata relua activitatea de crestere a puietului in timp ce matureaza mierea.
- Ajutam familia sa se refaca pentru urmatorul cules cu o canmtitate de turta proteica amplasata sub Gratia Hanneman
- Extragem mierea
- Continuam sa administram sirop in cantitate de 0.5 – 1 l sirop / familie / zi, pana la urmatorul cules.
Ca si concluzie finala, va recomand sa evaluati bine fiecare tehnica si sa o aplicati sau sa le aplicati pe cele care vi se potrivesc si pe cele pe care le puteti gestiona corect de la inceput pana la sfarsit.