Cum poti sa eviti greselile in PROIECTELE EUROPENE !?

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Afacere mare este treaba asta cu Fondurile Europene. Multi apicultori au reusit sa treaca la un nivel superior si sa faca o apicultura mai performanta.
Insa sunt si multi apicultori care in loc sa-si simplifice munca, si-au complicat-o. Cel putin o data pe saptamana primesc diverse solicitari cu privire la tranzactiile facute prin FEADR.

Azi la Sfatul Zilei va subliniez 3 dintre cele mai frecvente greseli pe care le fac apicultorii, atunci cand acceseaza aceste fonduri si va voi spune ce este nevoie sa faceti pentru a le evita.

Cea mai frecventa gresala este plata bunurilor achizitionate cu numerar.
Chiar daca nu ne place sistemul bancar, chiar daca nu ne convin comisioanele acestuia, am ajuns intr-un punct in care o serie de tranzactii le putem face doar in acest fel.

Va recomand ca tot ce achizitionati pe persoana juridica, sa platiti prin banca.

Sunt apicultori care nu stiu ca pentru achizitiile prin FEADR este nevoie de un dosar de acte pe care el (stuparul) are responsabilitatea sa le ceara la magazinul apicultorului de la care achizitioneaza bunurile (va recomand viitorsanatos.ro) si se trezesc dupa un an, doi ca au nevoie de acte antedatate care nu se pot face. Si atunci intervin tot felul de improvizatii pe care duc la compromisuri si pierderi de timp, energie si bani.

Va recomand sa faceti dosar de achizitie pentru toate bunurile pe care le cumparati.

Cea mai mare greseala este aceea cand apicultorul neglijaza planul de afaceri si il lasa pe consultantul de proiect sa treaca acolo ce ii trece lui (consultantului) prin cap.

Au fost perioade in care ofeream gratuit consultanta tehnica pentru intocmirea planului de afaceri, insa majoritatea apicultorilor au crezut ca este vorba despre consultanta pe proiect si au considerat ca nu au nevoie de ceea ce le-am oferit noi.

  • Sigur ca majoritatea dintre ei s-au intors dupa 3-4 ani de la achizitie si au spus ca ei de fapt nu aveau nevoie de acele bunuri si vor sa le predea in stare nefolosita prin programul Buy Back.
  • Altii vin la noi cu cereri de genul “stiti… eu de fapt am centrifuga cumparata mai demult din banii mei, insa consultantul a pus-o pe proiect fara sa ma intrebe pe mine… si daca se poate doar sa-mi facturati centrifuga dar sa-mi dati turta in valoarea ei.”

Acesta este cel mai frustrant lucru … sa te trezesti ca esti obligat sa cumperi un lucru de care de fapt nu ai nevoie, insa pe care consultantul ti l-a pus pe proiect deoarece tu nu ai stiut ce sa spui.
De aceea, celor care va ganditi sa accesati fonduri europene va recomand sa incepeti discutiile cu consultantul pe proiect in paralel cu consultantul tehnic cu care sa intocmiti planul de afaceri, evaluand in detaliu totul, de la viziunea pe care o aveti si pana la planul de actiuni.

Daca va prinde bine acest material, va puteti arata aprecierea cu un Like, iar cei care inca nu sunteti inscrisi pe acest canal, apasati butonul rosu chiar acum si va garantez ca va va prinde bine.

Atat pentru azi la Sfatul Zilei.
Pana data viitoare, tinem aproape.
Cele bune

Parerea ta conteaza