DE CE se depopuleaza stupii

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Cand vorbesc la telefon in timpul zilei, in general nu depasesc un minut, iar subiectele sunt strict bazate pe indicatii pe care le dau prietenilor care au nevoie de ceva anume de la Viitor Sanatos … fie ca au nevoie de un produs, fie ca au de facut o reclamatie; nu vorbesc tehnica apicola, nu vorbesc despre “ce mai fac” nu vorbesc despre familie … pentru ca nu am timp.

Insa ieri, un coleg apicultor m-a sunat in timpul zilei si din glasul lui mi-am dat seama ca este foarte disperat… asa ca am facut o exceptie si l-am ascultat aproximativ 10 minute.

Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea si vreau ca va spun pe scurt povestea lui… Sunt convins ca multi va veti regasi in ea; unii ati fost afectati si v-ai plans de acest lucru, altii probabil nu ati spus nimanui de rusine sau din alte motive, in timp ce altii probabil ati fost nepasatori.
Nu imi amintesc cum se numeste colegul nostru, si printre multele apeluri de ieri i-am pierdut si numarul de telefon… insa important este ca s-a trezit acuma la sfarsitul lunii octombrie cu stupii extrem de depopulati si unii dintre ei chiar fara albina.

  • Sustine ca in luna august a facut 3 aplicari de solutii antivarroa si in septembrie a dus probe la DVS care a i-a dat rezultat ca albinele sunt sanatoase.
  • De la inceputul lunii septembrie si pana acuma, nu a mai facut nici un tratament antivarroa.
  • Recunoaste ca in septembrie a neglijat usor stupina.
  • Dupa cum v-am spus, acum, la sfarsit de octombrie stupii sunt extrem de slabi.

Azi vreau sa vorbesc cu cei sinceri… cu cei carora va pasa … va pasa de stupina voastra si va pasa de albinele voastre.

Daca va intereseaza doar sa extrageti miere sau alte produse apicole, va recomand ca in luna martie sa cumparati familii puternice pe care sa le ingrijiti bine timp de o luna, dupa care sa le exploatati inca 4 luni pana la epuizare.

Insa daca va pasa de albinele voastre, daca va intereseaza sa le mentineti starea de sanatate, atunci munca voastra incepe in luna iunie si se termina in decembrie.

Parazitul varroa este din ce in ce mai agresiv, in timp ce albinele din cauza exploatarii intensive sunt din ce in ce mai labile, mai sensibile. Este firesc sa fie asa. ASA CA …

Tratamentele antivarroa trebuie incepute foarte bine tintit in luna iunie … asa cum spunea unul dintre greii apiculturii.

Calendarul de tratamente trebuie sa contina produse cu minim 3 substante active diferite care sa se administreze in timpul anului.

Chiar daca unii apicultori aleg sa foloseasca direct substantele active, eu recomand folosirea produselor special create pentru albine Varachet, Varostop, Varroa Gold, Mavrirol, Bayvarol, Check Mite, Perizin … si asta nu pentru ca firma la care lucrez le vinde ci pentru ca sunt sigure pentru albinele noastre.

Calendarul de tratamente trebuie intins pana cand albinele zboara regulat… teoretic pana pe la sfarsitul lunii noiembrie (dar nu este batut in cuie). Sunt si alte masuri care se pot lua pentru a preveni recontaminarea stupilor cu Varroa, insa despre acestea vom vorbi in alt episod.

Concluzia este simpla… stupii se depopuleaza in 100% din cazuri din motive care tin de neimplicarea apicultorilor. Aceste motive sunt:

  • Afectarea albinelor de boli. 80% din depopulari le cauzate de boli sunt provocate de varroa si 10 % cauza altor boli
  • Atacul viespilor, al prigoriilor sau a altor daunatori
  • Tehnologii de lucru gresit aplicate, incompatibile cu modul de lucru sau aplicate incomplet

Daca v-a ajutat acest material, nu uitati sa apasati butonul LIKE
Pana data viitoare, tinem aproape.

Parerea ta conteaza