Azi am vorbit cu un coleg apicultor care mi-a cerut 15 litri de acid formic … pe care sa il trimit de indata, asa ca am fost curios sa verific cum e vremea in Romania si daca tratamentele antivarroa cu acid formic se mai pot face. Asa ca am intrebat majoritatea oamenilor cu care am vorbit despre cum este vremea in restul tarii.
Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea. Azi la Sfatul Zilei, va amintesc ca in 2022 nu doar viespile sunt o problema pentru apicultori ci si parazitul Varroa.
Imi amintesc ca in urma cu o saptamana un coleg apicultor mi-a cerut sa-l ajut cu Varachet deoarece spunea el ca a facut 3 aplicari cu Varatraz la inceput de septembrie si zilele trecute a vazut varroa pe albine; spunea el ca sigur Varatrazul nu a fost bun.
Ei bine … lucrurile sunt putin mai complexe. Am amintit de mai multe ori ca daca se face tratament cu aceeasi substanta activa, exista posibilitatea ca parazitul sa dezolte o oarecare rezistenta la acea substanta activa, de aceea am recomandat intotdeauna ca in timpul unui an sa se schimbe 3 substante active.
Amitraz, flumetrin, taufluvalinat, cumafos, acid formic si acid oxalic … sunt principalele substante active pentru tratarea varroozei.
Ca si atentionare, atunci cand cumparati un produs, asigurati-va ca intelegeti ce substanta activa are la baza. Degeaba alternati Varatrazul cu Varachet … sau Bayvarolul cu Gold Varroa. Insa daca le combinati, una dintr-un grup cu alta din celalalt grup, veti avea rezultate excelente.
Acidul formic este un reactiv de analize dar si o substanta activa pentru diverse medicamente destinate tratarii varrozei. Apicultorii mai vechi stiu despre folosirea acidului formic inca de acum 20 de ani cand italienii au inceput sa-l foloseasca cu succes.
Principul de folosire a acidului formic
Principiul de folosire este simplu … acidul trebuie sa se evapore controlat in stup. Vaporii de acid vor intra printre rame si vor ajunge chiar si in fagurii cu puiet capacit, omorand parazitul.
Facut corect, tratamentul are un efect extraordinar.
Conditiile de baza sunt ca in timpul zilei, temperatura sa nu depasasca 27 de grade celsius … parerea mea este ca stupii care sunt expusi in soare ar trebui tratati cand temperatura diurna este intre 20-23 grade Celsius, deoarece evaporarea este mult mai intensa decat in cei pozitionati la umbra.
Doza pe care trebuie sa o folositi este de 2 ml pentru fiecare rama acoperita cu albine, pus in vaporizatoare tip uluc (care sunt cele mai ieftine) sau in alte tipuri de vaporizatoare
Atentie!
La fel ca la oricare tratament, vor exista pierderi. Matcile batrane sunt foarte vulnerabile si este posibil sa le pierdem. Daca pierdem mai mult de 5% din matci in urma unui tratament cu orice substanta activa, inseamna ca s-a gresit ceva.
De exemplu intr-un an, am pierdut peste 50% dintre matci tratand cu pulverizatorul de tratamente tip Furetto sau Fogger; dar asta nu s-a intamplat din cauza substantei active sau a pulverizatorului ci din cauza ca aveam multe matci batrane.
In concluzie … daca pana acum nu ati facut tratamente cu acid formic si nici nu puteti sa asistati un apicultor care stapaneste tehnica tratamentului cu acid formic, va recomand sa faceti experimente pe un lot de stupi de maxim 10% din stupina (dar minim 3 stupi).
Parerea ta conteaza