EFECTELE NOCIVE ale tratamentelor antivarroa

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama cat de putin stii de fapt.
Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea si deoarece in urma cu 3 zile cand un coleg mi-a trimis o filmare in care albine tinere erau muribunde la urdinis, am decis sa aflu si parerile altor colegi cu privire la acest fenomen.

Unii colegi au spus ca o fi o intoxicatie cu polen, altii au spus ca o fi fost afectate de cine stie ce pesticidari… Dar am fost socat cand mi s-a spus ca semnele clinice indica o intoxicatie cu flumetrin, cand eu eram convins de faptul ca albinele au fost afectate de un virus transmis de Varroa.

Azi la Sfatul Zilei vom discuta despre cateva efecte nocive ale tratamentelor antivarroa facute fara control.

Daca privim lucrurile din punct de vedere a dozei substantei active, avem doua situatii:

  1. Cand doza este mai mica decat recomandarea, caz in care riscam sa creem populatii rezistente la respectiva substanta activa.
  2. Cand supradozam, caz in care riscam urmatoarele:
  • cu acid formic sa omoram mai multe matci decat este firesc sa se intample
  • cu amitraz, sa afectam o parte dintre larvele tinere
  • cu flumetrin sa afectam albina care eclozeaza
  • Cumafosul ne va afecta in mod semnificativ ponta matcilor si in cazul in care if folosim in timpul sezonului activ este foarte posibil sa se regaseasca in mierea de anul urmator.
  • acidul oxalic ne poate omori albinele pe loc si ne poate omori si pe noi in caz ca nu folosim echipamente de protectie adecvate.

Cu siguranta sunt si alte efecte ale supradozarilor care nu mi-au trecut mie prin cap in acest moment … de aceea este foarte important ca in cazul in care vrei sa folosesti substante active in loc de produse avizate, sa te asiguri ca respecti intocmai tehnologia de preparare si in special dozarea recomandata de un institut care a cercetat respectivele lucruri.

Ma voi abtine sa va dau indicatii cum sa folositi un produs sau altul, deoarece nu toata lumea are aceleasi colonii pe care le am eu atunci cand fac o recomandare, nu toata lumea are aceeasi factori de influenta si nu toata lumea intelege apicultura… din prima.

Cele bune,
Ne auzim data viitoare.

Parerea ta conteaza