Este nevoie sa administram turta in ianuarie?

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Inainte de a raspunde la aceasta intrebare ar trebui sa raspundem la o alta intrebare fundamentala: De ce este nevoie de turta?

Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea si azi la Sfatul Zilei punctam:
– rolurile pe care le are turta, serbetul, sau orice alta forma de hrana pe care o administram albinelor in perioada inactiva +
– momentul administrarii,
– motivatia administrarii acestor suplimente
– in final vom avea o concluzie de care ar trebui sa tina cont in special incepatorii

Rolul administrarii hranei

1. Administrarea suplimentelor pentru Completarea rezervelor de iernare se face atunci cand acest lucru este impus. Practic actiunea ne este motivata de lipsa rezervelor de hrana care in foarte scurt timp va duce la moartea coloniei in cazul in care aceasta nu primeste un supliment.

– Precizez faptul ca lipsa rezervelor de iernare poate fi rezultatul aplicarii unei tehnologii neadaptate la conditiile de mediu si la situatia fiecarei coloni in parte, dar poate fi si rezultatul tratamentelor cu indiferenta aplicate de apicultor. In plus, este bine de retinut faptul ca unele colonii consuma mai mult, altele mai putin si chiar daca in luna septembrie unii apicuiltori au egalizat rezervele de iernare, in acest moment pot fi colonii care duc lipsa de hrana.

– Concluzia acestui punct este ca daca nu au hrana pentru supravietuire, trebuie administrata turta cat mai repede.

Momentul administrarii hranei

2. Administrarea turtelor pentru Stimularea inceperii pontei se face in functie de obiectivele pe care le are apicultorul, tinand cont de unele principii firesti, de genul:
– de regula iarna tine pana in martie, uneori chiar pana la mijlocul lunii martie si albinele nu pot sa faca zboruri regulate de curatire in aceasta perioada
– odata stimulata inceperea pontei, procesul de uzura a albinelor de iernare accelereaza exponential.
– inceperea pontei se stimuleaza cu 80 de zile inainte de primul cules de productie care este rapita. Pentru cei care urmaresc salcamul ca prim cules de productie, inceperea pontei ar trebui sa decurga natural, fara a fi nevoie de stimulare.

Cea mai importanta concluzie: Daca coloniile tale au rezerve suficiente de iernare, si nu te intereseaza culesul de rapita, NU administra turta preventiv, deoarece acest lucru aduce schimbari in interiorul coloniilor.

Asta a fost pentru azi, daca rezonati cu mine, sau daca acest sfat va este util, dati-ne un like sa va aratati aprecierea. Si pentru cei care nu sunteti inscrisi pe acest canal, o puteti face chiar acum, apasand butonul rosu.

Pana data viitoare, tinem aproape.
Cele bune

Parerea ta conteaza