Este târziu să se facă roiuri?

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Se spune ca matcile imperecheate in luna august sunt cele mai bune. O fi adevarat?
Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea si dupa ce am discutat cu crescatori de matci profesionisti dar si cu specialisti in ale mierii, am tras niste concluzii pe care le voi impartasi cu voi intr-un plan de idei simplu si cuprinzator.

 1. Ce se intampla in stup in luna august ?
 2. Care sunt nevoile coloniilor cu referire la volumul de populatie pentru a putea trece iarna?
 3. Care este scopul formarii roiurilor in luna august?
 4. In final concluzionam ce este bine si ce este gresit sa facem in luna august cu privire la acest subiect.
 5. In luna august in stup se petrec o gramada de lucruri. In materialul anterior am dezbatut mai pe larg cateva lucruri. Insa lucrul care afecteaza semnificativ imperecherea matcilor in aceasta perioada este izolarea si infomentarea trantorilor cu scopul eliminarii acestora din stup.
 • Cu toate acestea, specialistii sustin ca in stup va ramane un numar limitat de trantori (intre 50 si 300 chiar si pe timpul iernarii. Acesti trantori sunt foarte bine ingrijiti astfel ca starea lor de sanatate este excelenta.
 • Practic in acest fel, se realizeaza o selectie a masculilor. Pe acest considerent, specialistii sustin ca matcile imperecheata in luna august sunt cele mai bune.
 1. Pe de alta parteatunci cand formam roiuri ne gandim ca pentru a trece cu bine iarna, coloniile noastre trebuie sa ocupe minim 10 rame cu albine la inceputul lunii septembrie.
 • Daca formam roiuri in prima decada a lunii august, matcile trebuie sa fie imperechiate si sa avem disponibilitatea de a le oferi rame cu puiet capacit care sa eclozeze si sa umple stupul. In functie de marimea nucleului initial, acestea vor trebui ajutate cu 1-3 rame cu puiet care eclozeaza in cateva zile, astfel incat sa ne incadram in acel termen limita de 1 septembrie cand colonia nou formata sa ocupe 10 rame.
 • Matcile sunt tinere, insa pentru asi mentine ponta intens pana la sfarsitul lunii septembrie, inceput de octombrie, este nevoie sa fie furajate constant. In acest sens, va recomand TURTA CU ULTRA BEE special conceputa PENTRU STIMULAREA MATCILOR cu 15 % proteine + clorura de cobalt din Startovit care ajuta matcile in acest sens (efectul se vede dupa doua – trei saptamani de la prima administrare); sunt si alte turte proteice mai accesibile la pret cum este turta SuperProteica de la Dulcofruct cu 10% proteine

2. De ce ne dorim roiuri in luna august ?

 • Unii apicultori sunt disperati ca nu au numarul de colonii pe care le-au declarat.
 • Altii sunt isi doresc sa aiba matci tinere care odata iesite din iarna sa ponteze constant astfel incat coloniile sa fie pregatite de cules
 • Altii vor pur si simplu sa aiba mai multe colonii.

Indiferent din ce categorie faci parte, este bine sa planifici cu atentii pasii pe care urmeaza sa-i faci pentru atingerea obiectivelor pe care le ai.

4. Este bine sau este gresit sa formezi roiuri in luna august ?
Parerea mea este ca verdictul trebuie sa-l puna fiecare apicultor in stupina lui, in functie de obiectivele setate, gradul de implicare in apicultura dar si posibilitatile pe care le are.

Nu esti obligat sa te inscri pe acest canal si nici sa ne urmaresti, insa daca o faci ai sansa sa afli idei care pot sa-ti schimbe viata in bine. Asa ca daca vrei sa te alaturi acestei comunitati, apasa butonul rosu si clopotelul pentru notificari … Daca butonul are alta culoare, inseamna ca esti deja alaturi de noi si iti multumim pentru sustinere

Cele bune, tinem aproape