Greșeala pe care să o eviți după culesul de salcâm

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Oare se poate intampla ceva rau dupa un cules atat de abundent de salcam cum a fost in 2021 in partea de nord a tarii?

Albinele cercetasi sunt foarte multe. Dupa un cules, ele sunt setate sa lucreze. Toate culegatoarea s-a transmormat in cercetas si iese din stup instinctiv si merge sa caute. In momentul in care pe capacul unui stup ramane o picatura de miere, albinele vor da navala acolo si vor anunta rapid toti stupii din jur. Cel mai grav e atunci cand in jurul tau mai ai si alte stupine insa inclusiv stupii tai se pot fura intre ei pana cand familiile slabe sunt nimicite. Acesta este pericolul cel mai mare cu care te poti confrunta dupa ce culesul scade, mai ales cand nu sustii acea lipsa de cules cu cate 4-500 ml de sirop zilnic care sa tina albinele in priza, sa tina coloniile in dezvoltare.

Daca situatia se poate rezolva usor, e bine. Insa in cazul in care se porneste un furtisag mare e posibil ca acesta sa nu mai poata fi oprit decat prin inchiderea urdinisurilor.

La ce trebuie sa fii atent?

In timp ce lucrezi in stupina dupa un cules, trebuie sa fii atent la urmatoarele lucruri, astfel poti crea foarte usor furtisag:

  1. Primul lucru e ca atunci cand lucrezi la albine, lasi telefonul la o parte, pe silent.
  2. Sa nu lasi stupul descoperit pentru o perioada lunga. Daca nu te misti repede, risti sa produci un furtisag extraordinar de mare.
  3. Evita sa lasi picuri de miere pe capacele stupilor. E bine sa pui o folie sub ramele cu care lucrezi iar capacele sa fie spalate cu apa. In aceasta situatie, fumul este insuficient. Obligatoriu, trebuie sa spalam zona in care a ajuns miere.
  4. Dupa ce ai adunat toate corpurile, ai inchis urdinisurile, asigura-te ca nu se intampla nimic in stupina.