Localizarea focarelor de LOCA AMERICANA in Romania

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

In urma cu cateva saptamani m-am scapat si am relatat intr-un material ca pe langa Ascosferloza (Puiet Varos) care devasteaza stupinele din Romania, mi-au fost semnalate cel putin 5 focare de Loca Americana (pana la acea data … iar de curand mi s-a semnalat si al 6-lea). A inceput sa-mi sune telefonul sa fiu intrebat unde sunt acele focare de Loca Americana.

Salutare tuturor sunt Radu Pandrea iar azi la Sfatul Zilei:

  1. Incerc sa responsabilizez apicultorii din Romania cu privire la carantina care ne paste in cazul in care nu luam masuri draconice de profilaxie pentru limitarea raspandirii acestei ciume.

2. Va voi impartasi experienta pe care am trait-o eu atunci cand m-am intalnit cu aceasta bacterie.

3. Voi incerca sa va prezint zonele care sunt afectate de Loca Americana.

4. Ce avem de facut pe moment.


Nu este nevoie sa va inscrieti pe acest canal de You Tube, insa daca rezonati cu mine faceti-o, apasand butonul rosu si clopotelul deoarece cu siguranta veti gasi pe acest canal cel putin o informatie care sa va schimbe viata in bine.
Pe parcursul videoului va voi spune si subiectul urmatorului material.

  1. Din luna februarie 2021, atunci cand am vazut o gramada de “ingineri” in ale apiculturii administrand turte proteice (in special cu continut de polen) am avertizat cu privire la pandemia de Puiet Varos care va urma. Nu sunt profet … insa din actiunile pe care au inceput sa le faca apicultorii mi-am dat seama ce va urma.
    Suntem la inceputul anului apicol 2021-2022 si va avertizez cu privire la o noua pandemie … de data aceasta o pandemie de Loca Americana care se va instala in cazul in care apicultorii nu inteleg doua lucruri:

RESPONSABILITATILE pe care le au atunci cand cresc albine

SENSIBILITATEA tot mai mare a albinelor melifere, cauzata de poluare si pesticide
Mai pe larg vom discuta despre responsabilitatile apicultorilor in materialele care urmeaza.

2. In anul 2002 cu foarte putina experienta acumulata in cei 4 ani de apicultura pe care-i aveam, am constatat ca am o colonie care din 18 rame (in acea vreme faceam apicultura pe stupi orizontali) in foarte scurt timp a ajuns pe 10 rame si pe urma pe 5 rame pana la mijlocul lunii iulie. Conform semnelor clinice, am diagnosticat-o cu Loca Americana. Am considerat ca este o provocare pentru mine asa ca am decis sa tratez in loc sa ard. Am aplicat toate masurile de profilaxie si am constientizat ca pe langa tratamentul obligatoriu vindecarea este impusa si de lipsa totala a puietului.

Dupa vindecare, chiar daca am avut suficiente colonii de unde sa pompez puiet care ecloza, mi-a fost foarte greu sa redresez acea colonie care la inceputul lunii august avea doua rame acoperite cu albine si o matca noua. Concluzia a fost ca eforturile de redresare sunt colosale in cazul infestarii cu Loca Americana, comparativ cu orice alta boala sau daunator care ne intra in stupina.

3. La fel ca si celulele canceroase, sporii de loca sunt prezenti in fiecare stup. Boala se poate manifesta atunci cand sunt indeplinite cumulat sau separat cateva conditii:

  • Ramele nu sunt reformate constant
  • Sistemul imunitar al albinelor este la pamant
  • Conditiile meteo si de cules sunt optime pentru declansarea bolii
  • Coloniile sune slabe.

Astfel Loca Americana in care exista stupine neingrijite, apicultori care nu au timp sa se ocupe conform de stupi dar si vecini apicultori iresponsabili

4. Pentru moment este bine :

  • sa stimulam ponta matcilor pentru a avea un procent mare de eclozare in septembrie si octombrie.
  • Sa tratam coloniile antivarroa, astfel incat sistemul imunitar al albinelor sa fie puternic
  • sa ne regrupam intr-o forma asociativa prin care fiecare dintre noi sa ne facem auziti; sa ne spunem punctul de vedere cu privire la aceasta situatie si sa luptam pentru completarea cadrului legislativ pentru protectia noastra

Sper ca acest material va va ajuta in activitatea apicola.

Tinem aproape … cele bune