Marimea optima a familiilor de albine la inceput de septembrie!

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Cei mai multi apicultori isi doresc sa intre la iernare cu cat mai multe colonii. Sau cel putin asta rezulta din actiunile pe care le fac.
Oare cat de corect este sa-ti setezi acest obiectiv ca unul prioritar ?!
Unii spun ca este gresit si ca obiectivul prioritar este marimea coloniei.

Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea si eu cred ca starea de sanatate a coloniilor este mai importanta decat marimea … Insa azi vorbim despre marimea optima a coloniilor in septembrie

Pentru a ajunge la marimea ideala a familiilor de albine trebuie sa ne raspundem la alt set de intrebari pe care le vom intelege pe parcurs, pentru ca in final sa ajungem la ce ne intereseaza.
Poate ca vi se par absurde intrebarile respective, insa atata timp cat nu stim raspunsurile clare, vom fi tot timpul intr-o ceata motivationala si tehnologica densa care mai repede sau mai tarziu ne va face sa renuntam la apicultura.

  • Pentru cei care urmaresc acest material pana la final, am un bonus care cu siguranta le va schimba viata in bine. Asa ca, pe langa sfatul de a ramane pana la final, pe cei care nu sunteti inscrisi pe acest canal de YouTube, va sfatuiesc sa cautati butonul rosu si clopotelul si sa le apasati chiar acum

1. De ce iernam coloniile de albine?

  • In primele mele vizite in SUA am intalnit apicultori producatori de material biologic; apicultori care doar inmulteau albinele si le inchiriau altora care le exploatau pentru polenizare sau pentru producere de miere. In urma cu 20 de ani, unchiul tatalui meu, cel de la care am preluat parte din stupina familiei, mi-a povestit despre astfel de apicultori care isi desfasurau activitatea aici pe meleagurile noastre. Bineinteles ca vorbea cu sila despre ei ca fiind acei apicultori care exploatau coloniile pana la epuizare urmand ca anul urmator sa cumpere alte colonii pe care sa le exploateze la fel.
  • In 2021 nu am mai auzit pe nimeni sa practice acest tip de apicultura si probabil acesta este motivul pentru care multi apicultori sunt nemultumiti.
  • Oricum, noi iernam coloniile pentru a economisi 100 de euro cu care sa cumparam o noua colonie anul viitor.
  • Apropo … despre cele doua modele de business profitabile vom discuta intr-un cerc mai restrans

2. Ce vrem sa facem cu ele anul care urmeaza?

Fiecare dintre noi vrea sa produca cat mai mult; unii vor produce polen, altii miere, altii apilarnil… fiecare ce vrea.

3. Cum vom realiza ceea ce ne dorim anul urmator?

Doar cu familii sanatoare si ideal dezvoltate

4. Care este marimea ideala?

Din nou … raspunsul nu poate fi unul direct.
Marimea ideala a coloniilor variaza in functie de rasa si zona; insa voi incerca sa va spun simplu care este aceasta marime ideala in conditiile medii ale tarii noastre:

  • Albina locala ierneaza pe 4-6 rame, ceea ce inseamna ca la inceputul lunii septembrie albina trebuie sa acopere 10 rame, iar puietul sa se extinda pe 3-4 rame in toate stadiile. Cu toate acestea in urma influentelor diversilor factori, este posibil ca ponta sa fie oprita chiar din august.
  • Buckfast ierneaza pe 7-10 ram, ceea ce inseamna ca la inceputul lunii septembrie ar trebui sa avem inca magaziile pe ele. Ponta la acest hibrid se prelungeste cu cel putin o luna dupa oprirea din ponta a albinelor locale.

In materialul urmator vom discuta despre ce actiuni putem facem pentru a aduce coloniile la nivelul optim.

Spuneam ca in final am un bonus pentru voi… Deoarece Asociatia pentru un Viitor Sanatos se dezvolta exponential la doar cateva saptamani de la anuntul de reluare a activitatii, va spun ca in curand vom organiza filiale la nivelul fiecarui judet sperand sa ajungem la comunitati locale de dezvoltare la nivelul fiecarei comune. Daca aveti abilitati sau daca cunoasteti persoane care au abilitati de organizare administrativa, contactati-ma personal si alaturativa acestei comunitati cu care vom fi capabili sa ducem apicultura acolo unde ii este locul.

2 Replies to “Marimea optima a familiilor de albine la inceput de septembrie!

  1. Felicitari si multumiri !
    Suntem incepatori, in Piatra Neamt, dar cu ajutorul comunitatii… aflate in formare vom reusi.

Comments are closed.