Marirea zonei melifere este responsabilitatea apicultorului

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Culesul de nectar la salcam poate fi la indemana oricui. Cauti mai multe zone in care salcamul infloreste in perioade diferite, dupa care muti albinele in functie de factorii climatici. Si cu toate acestea, in anii medii si in cei slabi d.p.d.v. apicol, nu toti apicultorii au productie multumitoare la salcam; din contra… in acesti ani, majoritatea apicultorilor sunt in pierdere. Culesul de miere de munte este unul mic comparativ cu cele inregistrate la culturile de camp si in doi din 3 ani este inexistent. Culesurile de nectar din culturile de plante furajere si tehnice ne decimeaza coloniile, iar mierea este una de calitate inferioara in primul rand datorita pesticidelor care se inmagazineaza in aceasta.
In aceasta situatie avem cateva variante …
1. Sa cautam scuze pentru nereusitele noastre.
2. Sa cautam vinovati pentru nereusitele noastre
3. Sa cautam solutii care sa ne scoata din aceasta situatie.
Tu ce alegi sa faci?

Saltuare tuturor, sunt Radu Pandrea si azi la la Sfatul Zilei analizam ce putem face pentru a fi cat mai indepententi de culesurile traditionale de nectar, dar totodata sa fim si profitabili.

1. Cea mai la indemana varianta este sa folosim inlocuitori de nectar si de polen… insa acest lucru il putem face pentru perioade limitate. In timpul sezonului activ, atunci cand obiectivul nostru este sa producem miere de calitate, administrarea siropului si a turtelor cu inlocuitor de polen la familiile de productie se poate face doar in cantitati pe care coloniile le consuma deoarece altfel riscam sa compromitem eventualele culesuri de miere.

2. Alta varianta ar fi sa infiintam culturi melifere cu plante care ne asigura un cules de nectar atunci cand noi urmarim acest lucru. De exemplu, daca ratam culesul de salcam din motive de conditii meteo nefavorabile si ne trezim la sfarsitul perioadei de inflorire cu familii de productie extraordinar de puternice, putem beneficia de un cules de facelia pe care am semanat-o la timpul potrivit pentru a inflori atunci cand estimam ca se scutura flarea de salcam (bineinteles ca perioada este estimativa cu o precizie de 5-10 zile).
Din ce in ce mai multi apicultori fac acest lucru cu rezultate extraordinare.

Dar ce se intampla daca avem un cules bun de salcam si imediat dupa aceea infloreste si cultura de facelia?

Sigur ca famille de productie sunt usor uzate si probabil nu vor avea capacitate de a exploata la maxim culesul culturii de facelia pe care am infiintat-o, insa vom beneficia de un cules care va ajuta colonia sa se refaca. Si deoarece inflorirea faceliei se intinde pe o perioada de 4-6 saptamani, in cazul in care lucram cu familii ajutatoare, putem beneficia si de un cules abundent in cazul in care vom avea conditii meteo favorabile.

Cel mai bun argument care i-a determinat pe multi apicultori sa cultive facelia este perioada lunga de inflorire si cantitatea mare de nectar pe care o ofera. In 6 saptamani de inflorire este foarte putin probabil sa nu prinzi macar 10 zile de cules; iar 10 zile de cules inseamna 300 kg miere fara pesticide, obtinute dintr-un hectar insamantat cu facelia. Sa nu uitam ca in conditi optime pe toata perioada infloririi, facelia ofera 800-1000 kg miere/ hectar.
Voi ce spuneti … e bine sau e bine. Sigur ca este bine.

Si acum sfatul cel mai important … pentru ca facelia sa infloreasca dupa salcam, trebuie insamantata cu 50-55 zile inainte de scuturarea florii de salcam. Daca dorim sa infloreasca la inceput de august, este bine sa o insamantam la mijlocul lunii iunie. Este bine sa incepeti pregatirea patului germinativ chiar in aceasta perioada.

Daca v-a ajutat acest material, dati un like cu care ne aratati sustinerea si daca inca nu sunteti inscrisi pe acest canal, o puteti face chiar acum deoarece la Sfatul Zilei gasiti intotdeauna informatiile de care aveti nevoie in apicultura. Si daca nu le gasiti, ajunge sa ne scrieti un mesaj pe care va promit ca il vom analiza si vom incerca sa va oferim cele mai bune solutii.

Pana data viitoare, tinem aproape …
Cele bune.

Parerea ta conteaza