Azi la Sfatul Zilei amintesc celor care in 2021 au avut manifestata ascosferoza in stupina ca in 2022 au peste 90% sanse ca boala sa recidiveze in cazul in care au incetat aplicarea masurilor de profilaxie pentru eliminarea sporilor din interiorul stupilor.
Iar pe cei care nu au avut manifestata boala, ii sfatuiesc sa verifice spusele mele si sa ia masuri de prevenire a acestei boli.
Pe scurt va precizez ce se intampla atunci cand in stup se manifesta o boala specifica albinelor cum e ascosferoza:
– in fiecare stup este prezent un numar de spori de puiet varos, la fel cum in fiecare corp uman sunt prezente celule canceroase.
– atunci cand conditiile sunt prielnice, sporii se activeaza si incep sa isi desfaca invelisul care ii poate proteja multi ani. In momentul in care au contact cu mediul care le favorizeaza dezvoltarea, se formeaza o structura de miceliu care se hraneste si se extinde, formand din ce in ce mai multi spori care se imprastie in stupi, le fixeaza in ceara, in crapaturile lemnului de unde foarte usor pot fi mutati intr-un mediu in care se pot activa.
– In cazul in care coloniile sunt slabe, acestea nu pot asigura curatenia si dezinfectarea stupilor, fapt care accelereaza dexvoltarea bolii
Concluzia 1: In interiorul stupilor se petrec constant procese de activare a sporilor
Concluzia 2: Cu cat numarul de spori este mai mare intr-un stup, cu atat rscul declansarii bolii este mai mare
Concluzia 3: Pentru limitarea numarului de spori din interiorul stupilor trebuie luate constant masuri de profilaxie (schimbarea fagurilor o data la 3 ani, dezinfectarea sculelor, dezinfectarea stupilor cu solutie de soda de rufe sau solutie de clor si prin flambare etc.)
Concluzie 4: In stupinele in care boala a fost manifestata, profilaxia trebuie aplicata mai des
In comert nu exista o turta care sa previna sau sa trateze puietul varos. Probabil din cauza faptului ca solutiile antimicotice nu sunt stabile pe termen lung in momentul in care se amesteca cu alte elemente cum ar fi zaharoza sau zaharurile invertite.
Sunt zvonuri potrivit carora Zeolitul amestecat in turta ar avea un efect benefic asupra tratarii ascosferozei, insa nu eu nu am vazut studii care sa confirme ca un complex de minerale poate actiona ca un dezinfectant sau inhibitor pentru activarea sporilor.
Insa Apivirolul sau Beevirolul (produs similar mai ieftin, cu alta denumire, cel putin din spusele producatorului), Micostopul si Codratonul sunt produse certificate care asigura dezinfectarea stupilor fara a contamina mierea.
In concluzie finala, pe langa mentinerea coloniilor puternice, va recomand ca de fiecare data cand deschideti un stup, sa administrati prin pulverizare printre rame unul dintre aceste produse. Alternandu-le constant veti reduce riscul manifestarii ascosferozei.
Parerea ta conteaza