In urma cu aproape 10 ani, Dan Margarit facea o serie de videouri care cutremurau din temelii comunitatea apicola din Romania. In general vorbea despre tehnologia apicola aplicata in Canada si SUA, exemplificand anumite lucruri. Multi au cascat gura, multi l-au aplaudat, multi l-au criticat si foarte putini au bagat la cap niste lucruri care in Romania pentru multi par imposibile chiar si azi.
Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea si azi vreau sa amintesc ca cele doua sute de kg miere raportate de Dan Margarit, in Canada si SUA sunt productii reale realizate de majoritatea apicultorilor care urmaresc producerea mierii. Dar pe langa o zona cu potential melifer sau deplasari regulate in pastoral si obiective clar stabilite, tehnologia apicola aplicata este esentiala pentru aceste rezultate.
Atrag atentia celor care ar vrea sa faca treaba dar nu stiu cum… ca stim atata cat vedem, vedem atata cat intelegem si intelegem atata cat gandim. Daca urmarim materiale in care regulat ni se spune ca NU se poate sau cat de greu ne descurcam noi apicultorii sau cautam intotdeauna vinovati si scuze pentru nereusitele noastre … vom regresa in ontinuu. Pandrea de la Sfatul zilei va spune ca se poate.
Azi vorbim despre stimulare si despre completarea rezervelor de iernare… Si vreau sa atrag atentia de la inceput ca cele doua sunt lucruri diferite, care se fac diferit in functie de tehnologia aplicata de fiecare apicultor, conditiile meteo dar si in functie de zona in care se afla stupina. Din acest video puteti constientiza niste principii care vor fi fi foarte utile atunci cand veti aplica tehnologia apicola pe care o cunoasteti.
- Cand le facem
- Cum le facem
- Pana cand le facem
- Si cel mai important lucru … ce facem daca nu le-am inceput la timp
1. Cand facem:
STIMULAREA o putem facem intotdeauna cand coloniile noastre nu sunt stimulate din natura in intervalul mijloc de ianuarie, sfarsit de septembrie. Va rog sa constientizati ca existenta depozitelor de miere din stup este diferita de culesul din natura. Chiar daca in unele cazuri intensitatea activitatii coloniilor este strans legata de rezervele acumulate, stimularea este obligatorie in perioadele lipside de cules.
Stimularea se face diferit in momente diferite. Daca dupa mijlocul lunii ianuarie in anumite conditii putem facem stimularea pornirii pontei matcilor, la sfarsit de februarie si inceput de martie in cu totul alte conditii facem stimularea intensificarii pontei. In aprilie inainte de rapita, intre salcam si tei sau floarea soarelui se fac operatii de stimulare specifice fiecarei zone in functie de obiectivele propuse. Stimularea facuta cu scopul refacerii sau dezvoltarii coloniilor pentru iernare se incepe cat mai repede dupa 20 iulie, in functie de zona, cules si obiectivele pe care le are fiecare.
COMPLETAREA (rezervelor de hrana pentru iernare) o facem in luna august, dupa finalizarea culesului de floarea soarelui, inainte de orice alt cules, suprapunandu-se cu o parte din stimularea de sfarsit de sezon. Ramele incarcate se vor pune la pastrare acolo unde doreste apicultorul, ferite de atacul moliei sau furtisag.
2. Cum facem:
STIMULAREA o facem cu cantitati mici de sirop sau turta combinata cu sursa proteica uscata sau turta in functie de moment, conditiile meteo, marimea coloniilor, obiectivele urmarite etc. Dilutia siropului ar trebui sa fie 1:2 chiar 1:3 (deci cu apa mai multa)
COMPLETAREA o facem cu cantitati mari de sirop (de preferat minim 5 kg) administrate o data la doua trei zile, in functie de volumul unei administrari si de capacitatea albinelor de a prelua siropul. Dilutia siropului ar trebui sa nu fie mai mica de 1:1
3. Pana cand facem cele doua actiuni
STIMULAREA o facem pana cand incepe urmatorul cules
COMPLETAREA o facem pana cand rezervele de iernare sunt suficiente
STIMULAREA intre culesuri o putem incepe oricand. Insa daca STIMULAREA de la sfarsitul sezonului daca nu am inceput-o pana cand unele matci isi opresc ponta, cel putin la acele familii, nu o vom mai incepe.
COMPLETAREA rezervelor de hrana nefacuta la timp ne poate crea mari probleme. Astfe, coloniile care nu au suficiente rezerve de iernare la atunci cand majoritatea matcilor si-au oprit ponta, acelor colonii vor fi iernate pe cantitati mai mari de turta energetica (cu plante, timol sau vitamine) si cand spun cantitati mai mari, ma refer la 2 kg administrate pana la inceputul lunii ianuarie, alte doua-trei kg administrate in perioada ianuarie-februarie dupa care completarile cu sirop vor fi imperative din momentul in care se poate administra; in cazul in care nu se poate administra sirop, se vor mai administra 3-5 kg de turta.
Sper ca ati gasit utile informatiile prezentate.
Pana data viitoare, tinem aproape. Cele bune.