Fenomen apicol extraordinar în 2021

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Iarna venita cu intarziere in martie 2021 ne-a demoralizat. Insa daca analizam cu atentie evenimentele, putem vedea si partile bune.

Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea si azi la Sfatul Zilei, analizam:

Ce s-a intamplat cu familiile de albine in ultimele 6 saptamani din punct de vedere al Dezvoltarii coloniilor cu scopul atingerii tintelor propuse.

Majoritatea apicultorilor au ascultat sfaturile de acum 6-7 saptamani cand vorbeam despre inceperea intensificarii pontei de aceea in acest moment ei sunt cei care au stupii plini cu albina. Practic au schimbat generatia de iernare si au dublat numarul de rame acoperite cu albina si puiet. La ora actuala o colonie buna este cea care are puiet compact pe 6-8 rame, si albina care acopera 10 rame Dadant-Blat 1/1 + 8 rame de magazie.

  • Vremea rece din martie ne-a adus o intarziere de cel putin doua saptamani a infloririi pomilor si al papadiei, al caror potential nectarifer a fost valorificat foarte bine in acest an.
  • Practic apicultorii care au stimulat ponta matcii cu Turtele cu Ultra Bee special concepute pentru asta, au putut extrage cel putin doua rame de miere de pomi de la fiecare colonie (asta inseamna o medie de 3-4 kg / familie).
  • Bineinteles ca au fost si apicultori nepregatiti care in aceasta perioada au cautat vinovati si scuze pentru nereusitele lor, dar si apicultori care si-au distrus familiile in luna ianuarie administrand turte proteice inca de atunci.
  • Poate anul viitor vor gandi mai profund principiile apiculturii si nu vor da crezare tuturor experimentelor desfasurate empiric in stupinele celor mai vorbareti dintre vlogeri.

Care sunt tintele pe care le au majoritatea apicultorilor

  • Bineinteles ca toti stuparii mierari urmaresc culesul de salcam si ce urmeaza dupa acesta (tei, fanat, zmeura), dupa care floarea soarelui si in final culesurile tarzii de munte (mana si iarba neagra), sau culesurile tarzii de ses (menta, iulisca sau mana).
  • Pe de alta parte, stuparii producatori de polen, asteapta cu interes inflorirea paducelului, a macului sporadic sau a salviei de camp care ofera inca polen dulce si foarte viu colorat.
  • Pentru atingerea acestor tinte, fiecare apicultor va fi nevoit sa isi planifice foarte riguros actiunile, tinand cont de toate piedicile pe care le poate avea. Vremea nu o poate nimeni controla, insa planificarea actiunilor si necesarul de echipamente si consumabile il putem controla fiecare dintre noi.
  • Astfel, revin la sfatul mai multor specialisti, printre care Mihai Grama, Eugen Titisan, Fiok Sandor, Talpos Sami si multi altii, care ne spuneau ca turta si siropul trebuie sa le avem la dispozitie intotdeauna in stupina … pregatite pentru momentul in care este nevoie sa se administreze.
  • Deci siropul sau turta nu se cumpara atunci cand trebuie sa le administram ci atunci cand avem timpul necesar sa-l preluam, sa-l caram in stupina si sa-l depozitam … astfel incat atunci cand este nevoie, doar sa-l administram.

Evolutiei parazitului varroa odata cu dezvoltarea familiilor

  • Acelasi lucru este valabil si pentru tratamentele antivarroa.
  • Urmeaza o perioada in care este foarte probabil sa avem culesuri de productie dar si pauze intre culesuri.
  • Va amintesc faptul ca singurele tratamente cu care putem tine sub control parazitul varroa sunt cele care au la baza acidul formic si cel oxalic.
  • Pentru profesionistii care fac un stuparit intensiv, le recomand sa fie pregatiti cu tratamente invazive inclusiv in perioadele dintre culesuri; produse precum Gold Varroa, Varachet, Bayvarol, Check Mite, Mavrirol sau Varostop sunt ideale pentru combaterea parazitului Varroa cu specificarea ca substanta activa trebuie obligatoriu alternata.
  • Astfel, este bine sa va procurati din timp aceste produse pentru a fi pregatiti atunci cand este cazul.

Ce facem la rapita ?
Este o intrebare la care va provoc pe voi sa veniti cu raspunsuri.