Cum scapi de cei mai mari daunatori ai albinelor in septembrie ?

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Valul de frig care s-a instalat in ultimele zile ne-a determinat sa ramanem cu bluza apicola pe noi chiar si seara… nu pentru ca ne-ar bazai albinele … ci pentru ca ne e frig.

Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea si dupa ce s-a incheiat perioada de depunere a dosarelor pentru PNA, s-au efectuat si controalele, am fost si in concediu … si vizitand diversi colegi apicultori am decis ca episodul de debutul al acestui sezon de Sfatul Zilei trebuie sa fie unul util pentru apicultori.
Si chiar daca probabil s-a mai vorbit despre daunatorii din septembrie … este bine sa ni reamintim, sa vedem cu ce ii putem combate si sa schimbam experiente pe acest subiect.
Asa ca va recomand sa aveti la indemana caietul de notite, creionul si radiera… si bineinteles curajul de a va etala experientele si solutiile proprii.

Primul daunator care de la inceputul lunii august a inceput sa ne viziteze stupinele este reprezentat de clasa viespilor.
Descriere generala: De ce apar? Cand apar in stupina? Cati apar?
Cum putem diminua numarul acestora?
Ce facem din punct de vedere tehnologic?

Al doi-lea daunator despre care vreau sa vorbim este molia cerii, care in aceasta perioada se instaleaza in ramele goale scoase din stupi.
Descriere generala: De ce apar? Cand apar?
Cum putem diminua numarul acestora?
Ce facem din punct de vedere tehnologic?

Al 3-lea si cel care m-a socat in mod deosebit este prigoria.
Personal m-am intalnit destul de rar cu ea, asa ca nu am o experienta foarte vasta, insa am observat unde se instaleaza si m-am socat cand am vazut ce face.
Descriere generala: De ce apar? Cand apar si cand ne afecteaza?
Cum putem diminua numarul acestora?
Ce facem din punct de vedere tehnologic?

RECAPITULARE:
Cei trei daunatori care la sfarsitul lunii august si in urmatoarea perioada ne vor afecta stupinele sunt:

  • Viespile
  • Moliile
  • Pasarile
    Cei care ati notat principiile de baza pe care le-am amintit, puneti-le in practica. Iar cei care nu ati notat … sper sa le tineti minte.

Parerea ta conteaza