Cum tratam corect reinfestarea cu puiet varos

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Ascosferoza este o boala care in foarte putine cazuri duce la disparitia coloniei … insa cu siguranta ii limiteaza productia de miere, polen dar si toate restul produselor care se pot obtine.

Salutare tuturor, eu sunt Radu Pandrea care atunci cand apicultura era pentru mine o profesie, am avut o infectie usoara de primavara la peste 550 de coloni. Azi la Sfatul Zilei vorbim despre cum am scapat din situatia care putea sa-mi limiteze drastic productia de polen (caci pe vremea aceea produsul principal pe care il obtineam era polenul) si despre cat am continuat sa fac acele actiuni pentru ca sa fiu sigur ca boala nu se va mai manifesta.

Probabil uni dintre voi ati mai auzit fragmente din aceasta experienta. Intr-o primavara, am administrat turta cu polen cumparata din comert. Pentru o dezvoltare armonioasa, in acea primavara am administrat cate doua turte fiecarui stup.

Pe la sfarsitul lunii aprilie, cand am montat colectoarele de polen, mi-am dat seama ca am o problema grava. In fiecare colector de polen, am gasit puiet pietrificat. Vreo doua zile m-am plimbat prin stupina in stare de soc. Pur si simplu m-am pierdut. Ma intrebam ce s-a intamplat? … ce am gresit? … ce am facut? Si pana la urma mi-am dat seama care este numitorul comun, lucru pe care pana atunci nu l-am facut … dar nici de atunci inainte nu l-am mai repetat.

De atunci si pana azi, am recomandat la mii de apicultori sa nu foloseasca turte cu polen. Unii m-au ascultat. Altii, au facut cum au stiut ei. Acum vreo trei ani, am avut doi prieteni apropiati care in acelasi timp si-au contaminat stupinele cu puiet varos. As fi ipocrit sa spun ca nu m-am simtit bine cand le-am spus “ti-am spus eu” … insa am fost alaturi de ei si i-am ajutat sa scape de aceasta ciuperca.

De atunci, lucrurile au scapat de sub control … pe piata romaniei a mai aparut o turta cu polen, iar 2021 a fost anul puietului varos. Sigur ca la aceasta performanta au contribuit si anumiti influenceri care au recomandat administrarea turtelor cu polen, insa asta este alta discutie.

Tratamentul incepe la observarea primelor simptome.

In cazul in care doar o parte din stupina este afectata:

Vom administra produse antimicotice sau antifungice… de la Codraton, Micostop, Beevirol … si pana la antibiotice.

Fagurii din care puietul a eclozat se vor schimba pe rand, in timp ce matca se izoleaza pe 1-3 rame.
Urmeaza tranzvazarea coloniilor fara matca in alte lazi. Matca si puietul de pe rama/ramele respective se distrug.

Se va da o matca tanara coloniilor respective. Sigur ca inainte de a incepe sa rupem gatul matcilor vechi, ne asiguram ca vom avea disponibile matci tinere.

Vom ajuta coloniile respective cu rame cu puiet de la coloniile neinfestate.

Flambarea si spalarea lazilor, dupa care reflambarea este o operatie indiscutabila.

In cazul in care intreaga stupina este afectata

Operatiile sunt asemanatoare, insa sunt si cateva particularitati:

Se incepe cu administrare de produse antibicotice sau antifungice… de la Codraton, Micostop, Beevirol … si pana la antibiotice.

Coloniile sub medie le vom uni pentru a genera colonii mari.

Incepem reformarea fagurilor din care puietul a eclozat, in timp ce matca se izoleaza pe 1-3 rame.

Continuam tratamentul pana cand nu mai avem semne clinice de boala.

Eliberam matcile.

Vom schimba cate o serie de lazi, iar lazile care au fost infestate le vom flamba, le vom spala si le vom reflamba, dupa care vom repeta operatia cu urmatoarea serie.

Este de preferat ca atunci cand schimbam lazile, sa schimbam si matcile, insa depinde si de posibilitati.

Actiunile de profilaxie enumerate mai sus le vom continua urmatorii 3 ani, pana cand ne intra in obicei.

Schimbarea anuala a 30% din fagurii stupilor.

Schimbarea anuala a lazilor si dezinfectarea acestora.

Administrarea de suplimente si produse dezinfectante deoarece in 2022 albinele traiesc la fel ca toate animalele domestice in frunte cu omul … si anume stresate de factori care guverneaza viata de zi cu zi a fiecarei specii.

Daca acest material v-a fost util, aratati-va aprecierea cu un like. Inscrieti-va pe canalul Viitor Sanatos de pe YouTube in caz ca nu sunteti deja inscrisi si activati clopotelul sa fiti notificat de fiecare data cand postam astfel de materiale.

Sunt convins ca ati tras singuri concluziile cu privire la cum am procedat atunci cand stupinele care numarau peste 550 de colonii au fost infestate cu ascosferoza si cat timp am continuat tratamentul.
Daca nu ati inteles, mai urmariti o data materialul si luati notite.

Pana data viitoare, tinem aproape.

Parerea ta conteaza