De ce sa colectam polen?

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Probabil va ganditi ce avantaje va poate aduce colectarea polenului, pe langa posibilitatea de a obtine un venit suplimentar.

Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea si azi la Sfatul Zilei punctam avantajele pe care le aduce colectarea polenului, dar si problemele pe care le putem intampina in cazul in care nu stim cum sa facem acest lucru.

Unii apicultori spun despre colectarea polenului ca uzeaza albinele foarte tare, altii spun ca scade productia de miere, altii sustin ca atunci cand se colecteaza polen, coloniile slabesc. Chiar daca in parte au dreptate, in general, acestia sunt oameni negativisti, lenesi sau pur si simplu sunt limitati in gandire.

 1. Albinele sunt insecte sociale care se bucura atunci cand au de lucru. In functie de momentul in care se activeaza colectorul, albinele reactioneaza. Daca activam colectorul intr-un moment optim, atunci colonia deleaga din ce in ce mai multe albine culegatoare de polen. Inclusiv albina doica se va transforma mai repede in culegatoare.
  Si uite asa, in cateva zile de la activarea colectorului de polen, transformam o colonie harnica, intr-o colonie foarte harnica. Cu alte cuvinte, stimulam toata activitatea stupului.
 2. Atunci cand activam colectoarele de polen, trantorii raman afara. In prima faza, acest lucru reduce populatia stupului.
  Si daca populatia se reduce cu o rama, matcile se activeaza si ponteaza mai mult. Asta inseamna ca vom avea mai mult puiet cu care putem crea roiuri.
 3. Daca activam sau reactivam colectorul intr-un moment optim si reducem populatia cu o rama (datorita trantorilor care nu mai pot intra in stupi) inseamna ca reducem si sansele de roire. Insa asta pentru putin timp, deoarece cantitatea de puiet larvar creste.
 4. Cand trantorii nu mai pot intra in stup, acestia se invart prin stupina iar pasarile pradatoare prefera sa se hraneasca cu o insecta mai mare si cu un zbor mai lent, decat cu una mai mica cu un zbor mai rapid.
 5. O parte din varroa ramane afara impreuna cu trantorii. Ceea ce este bine.
 6. Chiar daca nu trantorii sunt cei mai mari consumatori de nectar si miere, este lesne de inteles faptul ca se reduce putin si consumul de nectar sau miere din stupi.
 7. In colectorul de polen se vede starea de sanatate a stupului. Colectand polen ne dam seama de problemele pe care le poate avea in stup fara sa-i ridicam capacul.

Acestea sunt avantajele colectarii polenului, pe langa faptul ca aduce un venit suplimentar.

Daca v-am motivat sa va cresteti veniturile prin colectarea polenului, aratati-va aprecierea cu un like si urmariti in continuare materialele acest canal de YouTube deoarece cat de curand vom discuta despre mai multe detalii cu privire la acest aspect.

Pana data viitoare, tinem aproape.
Cele bune

Parerea ta conteaza