De ce sunt colonii care se depopuleaza foarte mult

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Tocmai am ajuns din stupina si mi-am amintit ca am promis in materialul trecut ca vom intra in detalii referitoare la depopularile inegale. Practic de ce unele familii se depopuleaza foarte tare in luna martie.
Sigur ca au motive … si au motive pertinente.

  1. Asa ca azi la Sfatul Zilei amintim pe scurt cateva dintre aceste motive si aflam ce putem face pentru a limita aceste depopulari.
  2. Tot in materialul de azi va voi spune despre targul de la Cluj care conform unor articole vechi, dar foarte accesate, dezinformeaza apicultorii. Sigur ca va voi spune si ce trebuie sa faceti pentru a nu ajunge sa fiti dezinformati de siteuri care urmaresc doar traficul pentru a-si incasa banii pe reclame.

1. Incepem cu motivele depopularilor inegale:

  • Este clar pentru toata lumea ca depopularea este un indicator al varstei albinelor de iernare. Recomand ca in perioada iulie – octombrie sa se puna in practica lucrarile specifice acelei perioade (despre care am vorbit si vom vorbi la momentul oportun).
  • Uzura albinelor influenteaza mult depopularea coloniilor in martie.
    Va recomand ca dupa mijlocul lunii noiembrie sa nu mai atingeti stupii pana la sfarsit de ianuarie, inceput de februarie cand sa faceti lucrari specifice zonei.
    Administrarea turtelor sa se faca cat mai tarziu pentru a lasa albina sa ierneze.
    Izolarea stupilor ar trebui facuta dupa 15 ianuarie … in momentul in care dorim sa stimulam inceperea pontei.
  • Infestarea cu varroa determina depopulari masive in randul unor colonii. In general, coloniile intretinute foarte bine la sfarsitul verii si toamna, sunt cele mai predispuse sa colecteze varroa oricand sunt zboruri.
    Varroa prin consumul corpului gras, determina comportamente inexplicabile la prima vedere, insa observate de cercetatori.
    Recomand tratamente regulate cu substante active diferite, specifice fiecarui anotimp, atat timp cat albina zboara si administrare de turta cu timol, care este un repelent pentru varroa.
  • Infestarea cu Nosema apis provoaca depopulari masive.
    Recomand ca actiunilor de pregatire pentru iernare sa se acorde importanta deosebita.
    Hrana trebuie sa fie de buna calitate … Atentie! Mierea de albine este un produs prelucrat intens din nectarul florilor; in timpul prelucrarii, in miere pot ajunge mai multi sau mai putini spori de Nosema apis.
    Chiar daca imi voi ridica in cap o mare parte dintre apicultori, va spun ca nu mierea este cel mai bun produs energetic pentru iernare.
    Turtele proteice cresc riscul inmultirii sporilor de Nosema din intestinele albinelor, iar turtele proteice cu polen cresc exponential acest risc. Deci, va recomand sa le administrati doar dupa ce albinele au zboruri regulate la 2-3 zile. Pana atunci, aveti posibilitatea sa administrati turte cu inlocuitori de polen … Bineinteles ca Ultra Bee este de departe cel mai bun inlocuitor.
    Pentru cei care vreti sa administrati miere de rapita, va rog sa constientizati ca rapita este cea mai pesticidata cultura, alaturi de floarea soarelui. Mierea extrasa de la aceste plante ar trebui sa fie consumata doar dupa procesare si parerea mea este ca ar trebui sa se foloseasca doar in cosmetice, sau daca avem certitudinea ca acele culturi nu au fost pesticidate, putem sa o si consumam.

2. Despre Targul Apicol de la Cluj

Targul de la Cluj, care normal ar fi trebuit sa se desfasoare in acest sfarsit de saptamana, a fost anuntat inca de acum aproximativ 10 zile ca se va amana cu o saptamana. La fel si targul apicol de la Iasi.
Dezinformarea apicultorilor a pornit de la un site foarte accesat, pe care daca intrati veti vedea ca are mai multa reclama la diverse, decat continut si care produce articole pe banda rulanta doar pentru a inregistra trafic …

Recomand consultarea siteului asociatie.viitorsanatos.ro unde informatiile vin direct de la organizatori si unde informatiile sunt actualizate in timp real.
Lucram la un sistem de anuntare prin WhatsApp a apicultorilor inscrisi in asociatie, astfel incat acestia sa beneficieze de informari in timp real.
Atat pentru azi … Cele bune!