Informatii utile despre MIXURILE de suplimente apicole

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Vestea buna este ca apicultorii au trecut peste negativismul unora si au inteles ca apicultura poate fi profitabila.
Vestea proasta este ca acestia invata experimentand. Exista 4 moduri de invatare:

  • Scump si incet (experienta acumulata in viata; invatatul din propriile experiente si greseli)
  • Scump si repede (angajezi un trainer sau cumperi un model de business garantat)
  • Ieftin si incet (te angajezi si furi meserie in 3-4-5 ani)
  • Ieftin si repede (cursuri, congrese, articole consacrate, seminarii, work shopuri, materiale video)

Problema este ca apicultorii vor sa invete ieftin si repede, insa mult mai repede decat inseamna repede. Cu alte cuvinte vor un trainer pe care sa nu-l plateasca.
Cea de-a doua problema este ca apicultorii urmaresc materialele video si fara sa gandeasca, aplica ce vad acolo… si din pacate nu constientizeaza greselile.

Am vazut ca s-au creat tot felul de obiceiuri de genul “vreau sa dau albinelor mele tot ce este mai bun”.
Dar oare stii ce este bun pentru ele?
Daca parcurgi pana la capat acest material, vei intelege de ce este important sa gandesti cu propria ta minte … nu cu mintea altuia si pentru asta iti voi da un exemplu … de fapt, iti voi da doua exemple:

1. In aceasta perioada, majoritatea apicultorilor administreaza turte proteice … si bine fac.

Administrarea lor se poate face dupa primul zbor de curatire serios de dupa 15 februarie, cand ziua este suficient de lunga iar temperaturile incep sa creasca. Si deoarece isi doresc tot ce este mai bun pentru albinele lor, mixeaza zahar praf, drojdie de bere, lapte praf, Ultra Bee si Apipollen.

  • Nu este gresit sa faci un astfel de mix, insa sunt situatii in care se mixeaza acelasi lucru. De exemplu, produsul Ultra Bee este un mix gata preparat, special pentru albine; are atat drojdie de bere cat si faina de diverse plante dar si vitamine si minerale … toate in doze echilibrate, conform studiilor lui DeGroot. Daca mixezi Ultra Bee cu drojdie de bere, nu faci altceva decat strici echilibrul produsului Ultra Bee.
  • Pe de alta parte, drojdia de bere are un anume spectru de aminoacizi favorabil dezvoltarii corpului gras, in timp ce faina de soia are alt spectru de aminoacizi, necesar dezvoltarii puietului larvar; deci in acest caz este chiar indicat ca cele doua produse si anume drojdia de bere si laptele praf de uz furajer sa se mixeze.

2. Majoritatea apicultorilor au inteles ca in aceste timpuri, albina trebuie protejata.

In general se folosesc complexe de vitamine cum sunt Apicomplex, Beeagra, Selevit sol, minerale, tot felul de extracte din plante cum sunt Protofil, Hive Alive, Antivarnosem, complexe de amionoacizi cum ar fi Promotor L 47 sau Apimida dar si suplimente nutritive care protejaza albina, cum sunt Zeolitul sau Probioticul.

Pe eticheta acestor produse gasim instructiuni de utilizare, insa nu si restrictii de mixare.

  • Producatorii nu s-au gandit ca apicultorul ar putea mixa Startovitul cu Probioticul EM; de exemplu in acest caz, clorura de cobalt din Startovit va schimba pH-ul probioticului caz in care bacteriile genefice din interiorul acestuia ar putea fi afectate.
  • Daca dorim sa folosimun sirop supe-vitaminizat si folosim Apitotalul de la Dulcofruct, se poate sa fim tentati sa adaugam si putina Beeagra … ca sa fie mai concentrat; ideea este ca ce e prea mult dauneaza si putem intoxica albinele cu vitamine.

In general extractele din plante sunt produse pe care le putem mixa fara prea mari restrictii; unele dintre aceste extracte vindeca, altele hranesc si altele purifica. Daca produsele respective au in componenta doar extractele respective, le putem mixa si cu un complex de vitamine … insa sunt situatii in care pe langa vitaminele si mineralele extrase din acele plante, produsul sa contina deja un complex de vitamine, caz in care mixam doar produsul respectiv in sirop.

Concluzia este ca inainte sa mixam ceva, trebuie sa citim eticheta si sa ne folosim notiunile invatate pentru a decide daca produsele respective se pot mixa sau nu.
Acelasi principiu se extrapoleaza si la tratamente… dar despre acest lucru, vorbim in episodul urmator.

Daca v-a ajutat acest material, si inca nu sunteti inscrisi pe acest canal, faceti-o chiar acum.

Tinem aproape. Cele bune.

Parerea ta conteaza