Voi cand restrangeti si impachetati stupii pentru iernare?

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Am vazut apicultori care in aceasta perioada spun ca au restrans cuiburile si pe altii care spuneau ca in aceasta perioada fac impachetarea stupilor. O fi bine, o fi gresit sa umbli la stupi acuma… voi ce spuneti

Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea si azi la Sfatul zilei, analizam:

  1. Care este momentul in care restrangerea cuibului ar trebui sa fie finalizata
  2. Care este momentul optim in care este indicat sa impachetam stupii

Bineinteles ca in cele ce urmeaza analizam aceste lucruri din punctul meu de vedere; este posibil ca unii colegi sa aiba pareri privite din puncte de vedere diferite. Fara nici o suparare, va rog sa impartasiti parerile voastre cu noi … In explicatii va rog sa folositi argumente, descrieri si exemple.

1. Deci … din punctul meu de vedere restrangerea cuibului ar trebui sa se inceapa cu scoaterea magaziilor intre 1-15 septembrie in conditiile in care tehnica apicola ar fi una profesionista. Bineinteles ca peste 95 % sintre apicultori (inclusiv eu) indepartam magaziile de prin 20 august din motive pe care le voi explica in alt cadru doar celor care sunt interesati de acest lucru.

. Ultima perioada in care ar trebui sa se faca restrangeri in zona tarii noastre ar trebui sa fie inceputul lunii noiembrie. Bineinteles ca aceasta actiune depinde si de conditiile meteo din lunile septembrie si octombrie.

Motivele acestei recomandari se invart in jurul faptului ca luna noiembrie este una in care coloniile nu sunt nici relaxate, dar nici stranse in ghem.

  • Deranjul provocat de apicultor prin ridicarea ramelor este mare si albinele trebuie sa se reorganizeze de fiecare data cand ridicam rame.
  • Matcile pot pica de pe rame fara sa se mai poata urca inapoi pe ele
  • Deoarece temperatura exterioara este destul de ridicata, atunci cand umblam in cuib unele albine isi vor lua zborul fara sa se mai intoarca la stup.

2. In alta ordine de idei, dorinta apicultorului ar fi ca variatiile de temperatura din interiorul stupilor sa fie cat mai mici. Cea mai buna metoda pentru asa ceva este de a folosi stupi din poliuretan. Acestia ofera un confort termic cu consum nesemnificativ de miere. Insa majoritatea apicultorilor au stupi din lemn … asa ca acestia ar trebui sa urmareasca ca albinele lor sa se stranga in ghem cat mai repede si dupa mijlocul lunii octombrie sa nu mai zboare. Din acest punct de vedere izolarea stupilor din lemn este indicat sa se faca cat mai tarziu insa fara a ridica rame din cuib.

Daca nu aveti podisor sau folie peste rame, va recomand sa faceti izolarea cand temperatura exterioara este intre -5 si 0 grade Celsius pentru ca albinele sa nu zboare deschideti capacul. Ca si material izolator va recomand sa folositi unul sintetic care nu este un suport de viata pentru bacterii si mucegaiuri cum este Termotexul.
. Este important ca materialul sa permita vaporilor de apa sa treaca prin el.
. Pentru o folosinta indelungata, va recomand sa imbracati pernitele de Termotex intr-un material textil.

Daca aveti aerisiri bune la stupi si acestia sunt feriti de umezeala in exces, puteti folosi chiar si polistiren.
Daca considerati util sfatul de azi, aratati-ne aprecierea cu un Like si daca inca nu faceti parte din aceasta comunitate, puteti apasa chiar acum butonul rosu si clopotelul pentru notificari.

In plus, parerea voastra conteaza pentru comunitate, asa ca va asteptam comentariile.
Pana data viitoare … cele bune.

Parerea ta conteaza