Albinele consuma polen in stare pura sau pastura?

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Am vazut destul de multi apicultori interesati de acest subiect.
S-a discutat in urma cu 10-15 ani pe forumurile de profil apicol, unde fiecare generatie de incepatori putea citi si reciti informatia.
S-a discutat la seminariile organizate cu ocazia targurilor apicole, pana cand a aparut Facebook si YouTube iar interesul apicultorilor pentru prezentarile specialistilor a scazut la un nivel in care salile in care erau aceste prezentari au ramas goale.
Si de atunci si pana acum, aceste subiecte se impart intre apicultori, fiecare venind cu parerea lui personala mai mult sau mai putin argumentata.

Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea si in acest material va voi raspunde punctat la cateva intrebari fundamentale cu privire la Polen si la Pastura. Raspunsurile le-am aflat si eu din studii, carti si cursuri de specialitate la care am participat.
Dupa ce intelegeti raspunsurile la aceste intrebari fundamentale, veti sti ce prefera albinele. Pana atunci … argumentele pe care unii le aduc raman nefundamentate si creaza doar o iluzie falsa de cunoastere.

Ce este polenul pentru albine?

– Sursa proteica, care asigura dezvoltarea larvelor, ninfelor si a puietului proaspat eclozat. Indirect, prin proteinele pe care le contine, polenul stimuleaza glandele hipofaringiene care produc laptisorul de matca.

Care albine consuma polen proaspat?

– Toate albinele pot sa consume polen, insa doar doicile il pot asimila. Albina care a trecut de faza de doica, nu mai are enzimele necesare pentru digerarea polenului … la fel ca si omul.

Ce este pastura?

– Pastura este produsul obtinut in urma a doua procese de fermentatie, unul in prezenta aerului (fermentatie aeroba), si altul in absenta aerului (fermentatie anaeroba). Exista si un proces de maturare a pasturii in care activitatea principala o face o ciuperca.

Ce este pastura pentru albine?

– Este hrana proteica pe care albinele doici si albinele care sunt in proces de formare a corpului gras o consuma atunci cand nu au alta sursa de proteina

Cand consuma albinele pastura?

– Cand in natura nu este polen proaspat
– Cand albinele nu au posibilitatea sa zboare

Ce se intampla cu pastura depozitata in rame in timpul sezonului activ?

– Este consumata pentru formarea corpului gras
– O parte din ea este consumata in timpul iernii, dupa inceperea pontei
– Majoritatea pasturii ramasa in afara ghemului de iernare mucegaieste dupa 15 februarie, iar albinele o vor arunca.

Care este cea mai buna varianta de furajare a albinelor cu sursa proteica?

– Ei bine, daca ai inteles acest material, scrie-ti raspunsul tau la aceasta intrebare intr-un comentariu.

Si daca acest video te-a lamurit, da-i un Like; daca nu te-a lamurit, scrie un comentariu si voi incerca sa-ti raspund.
Pana data viitoare, tinem aproape.

Parerea ta conteaza