Care sunt cele 3 semne clare pentru DISPARITIA MATCILOR

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Chiar daca din punct de vedere calendaristic iarna a trecut demult, in ultimele 10 zile temperaturile nocturne au fost negative in majoritatea zonelor tarii. Deoarece in multe zone ale tarii in aceasta perioada s-au pierdut multe albine, o serie de apicultori au intrat in panica si m-au rugat sa explic care sunt semnele clare care indica lipsa matcii dintr-un stup.

Indiferent daca colonia are puiet in rame, indiferent daca matca a disparut de mai multe saptamani, probabil chiar luni, sunt semne clare care ne indica acest lucru.

Salutare tuturor, eu sunt Radu Pandrea si azi la Sfatul Zilei, amintim semnele clare care ne indica disparitia matcilor dintr-un stup.

Pentru inceput, este bine sa spunem ca dupa disparitia matcii din colonie, exista mai multe faze prin care trece stupul.

  • Prima este faza de neliniste in care daca are puiet larvar sau oua, incepe sa traga multe botci de salvare, sau daca nu are puiet, acesta limiteaza culegerea de polen de pe camp.
    Albinele bat din aripi intr-un mod neregulat.
  • Daca in scurt timp nu eclozeaza o matca in stup, daca matcile de salvare eclozate se pierd din diverse cauze sau daca matca pe care le-o dam noi nu este acceptata, albinele devin din ce in ce mai agitate si incep sa creasca mai multe botci goale sau pe celule cu pastura (deoarece nu mai au celule cu puiet).
  • Faza finala este aceea in care unele albine isi activeaza ovarele si isi dezvolta capacitatea de a depune oua. Insa ouale depuse sunt oua de trantori si mai mult decat atat, trantorii eclozati din astfel de oua sunt trantori sterili din punct de vedere sexual. Ouale pontate de catre lucratoare sunt foarte deranjate in celule, in dimensiuni diferite si foarte des mai multe oua intr-o celula.

Exista situatii in care albinele trag botci de salvare pe astfel de oua si induc in eroare apicultorii fara experienta, acestia crezand ca stupul va fi salvat.

O colonie de acest fel trebuie scuturata de urgenta la o oarecare distanta de stupina, pentru a ne asigura ca albinele care au ovarele activate nu se vor intoarce in vreun alt stup.

Asta a fost pentru azi.
Pana data viitoare, tinem aproape
Cele bune

Parerea ta conteaza