Vrei productie mare de polen?

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

In urma cu 18-19 ani am inceput cercetarea pe producerea polenului. Pe vremea aceea se producea polen in Salaj si foarte putin in restul tarii. De aceea am numit Salajul “tata polenului din Romania”.

Inginerul Galea a fost cel care m-a initiat, dupa care impreuna cu Mircea Petrut am proiectat mai multe tipuri de colectoare si mai multe tehnologii de lucru, crescand productiile medii ale salajenilor (care atunci se invarteau in jurul valorii de 10 kg) cu peste 50%. Deci am ajuns la o medie pe stupina in jurul valorii de 15 kg polen / familie cules in aproximativ 90 de zile. Sigur ca prin 2007-2008 a venit un oltean la mine la un targ si m-a intrebat daca-l mai tin minte (era unul dintre cei care prin 2003-2004 a ascultat cu atentie prezentarea celui mai bun colector pe care l-am inovat pana atunci) si mi-a soptit la ureche faptul ca a ajuns la o medie de 22 de kg/familie.

Salutare tuturor, azi la Sfatul Zilei va dau cateva detalii de care trebuie sa tineti cont atunci cand doriti sa mariti productia de polen.

1. Alegerea colectorului este esentiala.

Sigur ca cele mai bune colectoare sunt cele facute custom, insa acestea costa mult datorita detaliilor de care trebuie tinut cont. Daca ar fi sa produc astazi un colector de polen din lemn, nu l-as produce sub 300 lei. Dar … au aparut colectoarele de polen din plastic, atat modelul de fata cat si modelul de soclu … si acestea cu diferite particularitati, care fac colectorul adaptabil la mai toate tipurile de stupi.

2. Colonii cu albina multa si puiet larvar pe 3-5 rame.

Atentie sa nu depasiti 6 rame cu puiet larvar, deoarece stupul intra in friguri.

3. Hrana glucidica si proteica din abundenta.

In aceasta perioada lucratoarele aduna polen pentru a hrani puietul si pentru a secreta ceara. O albina flamanda nu va secreta suficient laptisor de matca pentru hranirea larvelor in primele zile de dezvoltare si nici nu va avea capacitate sa cladeasca complet fagurii.
De aceea, daca dorim sa producem polen mult, este nevoie sa stimulam in interior coloniile noastre.
Stimularea se face in interior cu o bucata de turta proteica cu un continut mare de proteina (de preferat Ultra Bee) si zilnic cu administrari de sirop.

Sa nu ma intelegeti gresit… daca ai un colector bun, stup puternic pe care il stimulezi, nu inseamna neaparat ca vei face polen.

Cand vrei sa faci polen

  • ai grija sa intretii colectorul de polen sa nu se infunde
  • ai grija sa nu depasesti echilibrul dezvoltarii stupului (nici intr-o parte si nici in alta)
  • urmaresti potentialul polenifer si nectarifer al zonei si actionezi conform cu factorii de influenta.
  • ai grija de nevoile stupului, de momentul in care activezi colectorul, de conditiile climatice … si de muuulte alte lucruri care vei observa ca iti afecteaza productia de polen, atat pozitiv cat si negativ.
    … si vei actiona la timp.

Asta a fost pentru azi.
Pana data viitoare, tinem aproape.
Cele bune

Parerea ta conteaza