Cu privire la albine, am auzit vorba “Eu le dau casa, insa in rest sa se descurce”.
Din pacate, foarte multi apicultori gandesc asa si nu tin cont de necesitatile albinelor in aceasta perioada.
Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea si chiar daca suntem in ultimele zile ale lui martie, azi la Sfatul Zilei vorbim despre 3 cele mai mari greseli pe care le fac apicultorii in aceasta luna… unii apicultori.
1. In luna martie unii apicultori largesc cuibul si au si argumente pentru acest lucru.
Zilele acestea, daca ati desfacut stupii, ati putut vedea pe deasupra ramelor muuulta albina. Pe acest considerent, unii apicultori largesc cuiburile fara sa constientizeze ca partea de jos a cel putin jumatate dintre rame nu este acoperita cu albina.
- Albina ramane in partea superioara deoarece acolo are hrana, acolo ii place matcii sa ponteze deoarece temperatura este mai ridicata. Insa acesta nu este un semn ca ar trebui largite cuiburile… din contra, dupa mijlocul lunii martie cuiburile se restrang (spunea dnl. Mihailescu de la ACA Cluj in urma cu vreo 20 de ani). Si avea perfecta dreptate.
- Acelasi lucru este prezentat si in cartile de specialitate… Nu largiti cuiburile in luna martie, ci restrangeti-le.
2. Vazand activitate intensa la urdinis, in special in zilele calde, stuparul nu constientizeaza ca in aceasta perioada albina consuma mai mult decat preia de pe camp.
Consumul este accentuat atat de suprafetele de puiet larvar din ce in ce mai mari, cat si de necesitatea de incalzire a unui volum din ce in ce mai mare … dar si de zborurile regulate dupa apa, polen si cativa stropi de nectar.
- Ca sfat, pana cand constientizati ca pomii fructiferi asigura un cules mai mare decat consumul, va recomand sa le administrati furaje sub forma de sirop sau turte … inclusiv proteina acolo unde este cazul. Cei care aveti zone bogate in polen, veti observa cum in urmatoarele 3 zile in care va ploua si temperatura va scadea, rezerva de polen care a fost stransa cu mare chin in ultimele zile, va disparea cu desavarsire.
- Cei care aveti nevoie de anumite consumabile, le puteti gasi la www.viitorsanatos.ro.
- Sa nu uitati de suplimentele de vitamine, minerale, extracte din plante, probiotice … care stim bine in aceasta perioada sunt de mare ajutor albinelor.
3. Dupa o iarna in care ramele nu au fost indepartate una fata de cealalta, unii apicultori incep analizarea ramelor una cate una … de parca ar cauta aur pe ele.
Matcile sunt destul de vulnerabile in aceasta perioada si riscam sa ramanem fara ele in cazul in care incepem sa le cautam.
- Sfatul meu este ca vizitele in stup sa fie scurte evitandu-se scoaterea ramelor una cate una pentru analizare. Puietul se vede fara sa se scoata ramele, semne care indica absenta matcilor sunt la fel de evidente iar rezervele de hrana sunt foarte vizibile si acestea doar prin indepartarea ramelor.
In cazul in care va ajuta acest sfat, aratati-va aprecierea cu un Like si daca nu sunteti inscrisi, pe canal, faceti-o chiar acum.
Data viitoare la Sfatul Zilei vom vorbi despre semnele care ne indica absenta matcilor din stupi.
Pana atunci, tinem aproape.
Cele bune
Parerea ta conteaza