Cum crești cantitatea de miere cu ajutorul apei?

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Suntem in plin cules la floarea soarelui si mi.am dat seama cum pot optimiza activitatea albinelor astfel incat acestea sa adune mai mult nectar.

Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea si azi pe o caldura de peste 33 de grade Celsius mi-am amintit o experienta a unui prieten brasovean. Ca sa vezi ce inseamna schimbul de experienta… sau schimbul de idei.

Eram expozant la Agraria… cred ca in 2012 cand l-am cunoscut pe Iulian Podosu, director la o firma producatoare de generatoare de aer cald. Printre povesti mi.a explicat cum isi optimiza activitatea personalului pe vremea cand era antreprenor cu cateva zeci de muncitori in industria textila; imi spunea ca intotdeauna se ingrija de starea de bine a angajatilor sai.

Le cumpara scaune comode, le asigura hidratarea, statea cat mai mult intre ei si incerca sa le afle problemele pentru ai ajuta sa le rezolve cat de repede astfel incat angajatii sa fie apti de munca.

Este trecut de ora 19 si inca sunt in jur de 30 grade celsius. Dupa parerea voastra… care sunt principalele activitati ale coloniilor noastre in aceasta situatie si cum credeti voi ca albinele le rezolva?

Haideti sa va spun parerea mea:
– Fiind in plin proces de cules de nectar, un cules mediu, adica ceva peste intretinere, matcile ponteaza din plin. Asta inseamna ca albinele au activitate interioara de pregatire a celulelor si inseamna ca avem puiet din ce in ce mai mult care contribuie la cresterea temperaturii.
– La 30 grade celsius la umbra, in interiorul cuibului acolo unde avem puiet, temperatura tinde sa creasca peste 38 grade Celsius.

In conditiile date… Care credeti voi ca este nevoia principala a coloniilor noastre?

Bineinteles… este reglarea temperaturii care se face cu apa.

Deci, nevoia principala a coloniilor noastre este apa.

Cei care aveti familii putine, puteti rezolva aceasta nevoie cu un adapator de 10 l in care sa dizolvati o lingurita de sare, insa pentru cei cu familii multe rezolvarea poate fi data de un adapator mare care sa aiba autonomie de cel putin o saptamana.

Dar eu am ales o varianta mai optima decat asta. Urmareate videoul si vei intelege mult mai bine.

Voi plasa pe fiecare colonie un corp gol in care voi pune un hranitor tip galeata plin cu apa care va asigura necesarul familiei pentru 3-4 zile cand voi schimba galetile.

In felul acesta coloniile mele vor avea apa in stup si voi avea mai multe culegatoare care sa aduca nectar.

Sper ca sfatul meu ti-a prins bine.
Inscrie-te pe acest canal de youtube si ne vedem data viitoare.