De ce in toamna 2022 albinele NU au nevoie de supliment proteic

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Acum doua zile am concluzionat sec ca in 2022 coloniile NU au nevoie de suplimente proteice de toamna … sigur ca ne referim la coloniile intretinute si dezvoltate normal.

Salutare tuturor … sunt Radu Pandrea. Am promis ca azi va voi explica DE CE nu este nevoie de suplimente proteice in toamna lui 2022.
Ca si BONUS, va voi spune

 • exceptia de la regula de a nu administra proteina toamna lui 2022.
 • ce se poate intampla daca vremea continua sa fie calda si nu tinem cont de aceste considerente.

Pentru a intelege fenomenul:

 • Trebuie sa intelegem de ce albinele au nevoie de proteina de toamna. Ne amintim pe scurt ca albinele au nevoie de proteina in timpul toamnei, pentru hranirea larvelor si pentru formarea corpului gras.
 • Pe de alta parte, la inceputul lunii septembrie 2022 au inceput ploile in toata tara.
  Totul a inverzit si a inflorit si albinele au inceput sa adune polen … mult polen. Chiar si azi, dupa mijlocul lunii octombrie, albinele aduna polen destul de mult.
 • Dupa mijlocul lunii septembrie, temperaturile au scazut considerabil; albinele s-au strans in semighem, dand impresia ca stupii s-au depopulat. Majoritatea matcilor si-au oprit ponta si multe colonii chiar au scos afara din celule larvele tinere.

Situatia actuala

 • Coloniile NU mai au puiet larvar inca din 25 septembrie
 • In majoritatea coloniilor a eclozat tot puietul.
 • Majoritatea colonniilor inca zboara si aduna polen.

Corelari si concluzii:

 • Coloniile NU mai au puiet larvar, deci doicile nu mai au pe cine sa hraneasca. Concluzia … NU au nevoie de proteina
 • Daca ultimele celule de puiet au eclozat deja si albinele inca cara polen din natura in cantitate semnificativa pentru aceasta perioada, riscam ca in cazul in care administram si suplimente proteice in conditiile in care vremea este frumoasa si calda, sa activam activitatea stupului si sa ne trezim ca matcile isi reiau ponta. Cea mai mare uzura se produce atunci cand coloniile cresc puiet. Concluzia … Nu ne dorim acest lucru, asa ca vom evita sa administram suplimente proteice care sa stimuleze activitatea coloniei.
 • Chiar daca dupa unele studii albinele care se pregatesc de iernare isi formeaza corpul gras in decurs de 4-6 saptamani, polenul oferit de vegetatia inflorita in septembrie si octombrie asigura proteina necesara pentru formarea corpului gras.

Sper ca explicatiile v-au ajutat sa intelegeti de ce nu trebuie sa stimulati coloniile cu suplimente proteice in aceasta perioada.

Spuneam ca va voi spune si exceptia de la regula discutata azi … insa imi dau seama ca pentru a fi prezentata, aceasta exceptie necesita o prezentare mai amanuntita … asa ca o vom dezbate intr-un alt material, tot la Sfatul Zilei.

Parerea ta conteaza