Familii puternice in septembrie = 4-6 rame complet pontate

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Pentru ca albina sa aiba vointa si putinta pentru mentinerea pontei are nevoie de caldura, populatie mare si stimulare.
– Vasile … ma Vasile … Stupii astia mai ponteaza?
– Nu mai, se aude de departe.
Multi apicultorilor din Romania ierneaza coloniile pe 5-7 rame cu albina la sfarsitul lunii octombrie pe principiul ca daca sunt mai puternice, in primavara roiesc repede.
Mai oameni buni … voi ati vazut ce volum de albina ierneaza americanii si canadienii?
Pai cum vreti sa recoltati miere daca nu aveti albina? Asa v-ati gandit voi sa limitati roirea?
Zilele trecute cand a inceput sa se lase frigul mi-am dat seama ca este bine sa vorbim despre un aspect de care pot sa tina cont cei care vor sa produca peste 100 kg miere anual/familia de albine si sunt interesati de orice varianta prin care sa isi sustina 5-6 rame pontate si in luna septembrie.
Da … sunt convins ca se uzeaza albina eclozata in august si la inceput de septembrie; sunt convins ca parazitul Varroa se inmulteste in continuare … insa si pentru acest lucru sunt solutii … despre care vom vorbi in alte materiale.

Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea. Despre stimulare si despre populatia optima in luna septembrie am vorbit acum cateva saptamani insa de ceva timp tot primesc solicitari pentru a dezbate subiectul stupilor de poliuretan despre care eu personal am mai vorbit in urma cu vreo 10 ani. Si pentru ca mi-am dat seama ca izolatia este singurul lucru care ne creaza acel confort care duce inspre dezideratul nostru, am decis sa readucem in atentie beneficiile pe care ni le ofera poliuretanul in apicultura,

Pe scurt

  1. Istoria stupilor de poliuretan in Romania.
  2. Beneficiile stupilor din poliuretan
  3. Aflam ce surse de stupi din poliuretan gasim si analizam variantele pe care le avem
  4. In final, concluzionam
  1. In 2004 cand m-am instalat la a 2-a editie a targului apicol de la Faget, langa mine era un baiat cu niste stupi interesanti. Era Grigore Lungu de la Faroger si prezenta primii stupi din poliuretan din Romania.
  • In 2011 l-am invitat la prima editie a targului apicol de la Cluj, unde i-am facut cunostinta cu Mihai Grama care folosea de ceva vreme stupii din poliuretan si care in anii urmatori a ridicat in slavi acest produs.
  • In 2016 am inceput sa caut si alte solutii de stupi din poliuretan, altele decat cele pe care ni le ofera Romania.
  • Chiar daca sunt convins ca majoritatea urmaritorilor au auzit, au vazut sau chiar folosesc stupi din poliuretan si chiar daca sunt convins ca toata lumea stie povestile lui Grama de la fiecare targ apicol… haideti sa vedem ce beneficii ne ofera stupii din poliuretan
  1. – Poliuretanul este un material inert, care nu-si modifica forma si nici dimensiunile in exploatare.
  • Chiar daca este fabricat din petrol, este un material care se foloseste inclusiv in industria alimentara datorita proprietatilor pe care le are.
  • Este un material pe care NU se dezvolta barteriile si nici ciupercile, cu conditia sa fie curat
  • Pentru al curata, este nevoie de o simpla pulverizare a unei solutii de soda caustica (spune producatorul) in concentratie de 10%. Dupa 10 minute in care solutia actioneaza, se clateste bine cu apa. Chiar si dezinfectia cu aburi poate fi aplicata pentru o perioada scurta de timp; cu alte cuvinte, producatorul ne garanteaza ca expunerea stupului de poliuretan la abur de apa care teoretic ajunge undeva la 110 grade, pentru un minut, nu deterioreaza produsul
  • Deoarece este un material pe care nu se dezvolta mucegaiul si nici bacteriile, pregatirea stupului pentru iernare prin propolizare nu este imperativa; deci in stupii din poliuretan se pot transborda colonii chiar si toamna tarziu.
  • Stupul din poliuretan nu absoarbe apa … deci este hidrofug; cu alte cuvinte, apa nu intra in el ci se scurge pe suprafata lui. Acest lucru aduce multe beneficii in apicultura deoarece nu putrezeste si nu crapa.
  • Confortul termic pe care il pastreaza, caci acesta ne intereseaza azi, este indiscutabil superior fata de orice alt material … ca doar de aceea halele noi sunt construite din poliuretan nu din lemn. Iarna daca vrei sa-ti incalzesti mainile, poti sa deschizi un stup de poliuretan si vei simtii diferenta.
  1. Faroger care cu timpul s-a transformat in Farostup a creat un model de stup cu pereti montabili si demontabili care au grosimea de 4 cm si se livreaza ca si kit pe care il monteaza fiecare apicultor
    Stupul producatorului de la Mures:
  • Este cu fund aerisit (antivarroa)
  • Peretii sunt drepti, fara iesiri in relief, astfel ca incarcarea si transportul acestor stupi se face foarte usor.
  • Falturile in care sunt imbinate corpurile impiedica apa de precipitatii sa intre in interiorul stupulu, chiar daca capacele nu au streasina.
  • Stupul se poate dota cu hranitor confectionat din poliuretan care pe timpul iernii este folosit ca podisor sau ca

Cu dorinta de a gasi ceva mai bun, in urma cu aproximativ 5 ani, am gasit un producator de stupi din poliuretan in Polonia.

  • corpurile sunt monobloc; adica peretii nu sunt demontabili. Unii apicultori spun ca in exploatare acest aspect reprezinta un dezavantaj, deoarece sunt situatii in care se mai crapa cate un corp, iar daca peretele nu este demontabil trebuie schimbat tot corpul. Din punctul meu de vedere corpul monobloc este mai fiabil la manipulare (dar aceasta este doar parerea mea)
  • grosimea peretelui este de 3,5 cm … si cu toate acestea pretul este aproximativ acelasi ca si la cei 4 cm ai Farostupului, ceea ce nu-mi convine
  • Insa cel mai grav lucru este faptul ca producatorul polonez nu a vrut sa semneze cu noi un contract de aprovizionare constanta, ceea ce m-a pus pe ganduri si in foarte scurt timp am inteles ca nu este un producator care sa ne poata furniza constant acest produs.
  1. Asa ca am concluzionat ca deocamdata cea mai buna solutie este Farostupul produs la Mures.
    Daca aceste colonii care au fost stimulate constant dupa culesul de floarea soarelui ar fi fost in stupi din poliuretan, nu ar fi resimtit valul de frig de la sfarsitul lunii august 2021 si nici cel de acuma si sunt convins ca la ora actuala ar fi avut cel putin 5 rame pontate care sa-mi asigure o populatie pe 10-12 rame la sfarsitul lunii octombrie.

Sper ca Sfatul Zilei de azi te-a ajutat sa intelegi ca avem alternative la stupii din lemn si ca aceste alternative s-ar putea sa fie mai fiabile si mai trainice.
Haide si tu in comunitatea de apicultorilor care gandesc apasand butonul rosu si clopotelul pentru notificari pentru ca sa poti urmari interviurile care vor urma cu cei care folosesc stupi din poliuretan si care profita din plin de beneficiile pe care acestia le ofera.

In videoul urmator vorbim despre 5 motive pentru care sa nu ti colonii slabe.