4 motive pentru care sa nu tii colonii slabe

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Am observat ca multa lume este expert in apicultura. Oricine are un punct de vedere, si-l impune in general neargumentat si respinge orice alta varianta cautand scuze si vinovati pentru nereusite. Cand Dan Margarit a aratat ce inseamna apicultura, majoritatea s-au ascuns in spatele scuzei ca Romania nu este Canada. Altii l-au criticat vehement pana cand omul de la care se putea invata, s-a retras si ne-a lasat sa ne innecam in scuze.

Cercetatorii din domeniul neurologic spun ca acesti oameni ruleaza pe pilot automat iar aceasta lucru se numeste miopie mentala. Acesti oameni resping orice lucru revolutionar pe motiv ca aceasta contrazice normele existente.

Nu trebuie sa iernezi pe 10-12 rame, deoarece eu am iernat pe 5-6 rame si este excelent (poate la unii)
Nu trebuie proteina in octombrie deoarece corpul gras se formeaza in 6 zile (total fals)
Nu ne trebuie stupi din poliuretan deoarece sunt foarte buni stupii din lemn de 3 cm (probabil sunt si foarte usori).

Salutare tuturor … sunt Radu Pandrea si Sfatul Zilei de azi este pentru cei care gandesc diferit. dar si pentru cei care isi recunosc limitele si ar vrea mai mult

  1. Ce inseamna o colonie slaba?
  2. De ce exista colonii slabe?
  3. De ce sa nu trebuie sa intreti coloniile slabe?
    sunt cele 3 intrebari la care vom raspunde azi

1. Ce inseamna o colonie slaba?

Pentru a defini ce inseamna o colonie slaba, trebuie sa te raportezi la un anume sezon activ dar si la rezultatele pe care ai dorit sa le obti. Pentru unii o colonie slaba este aceea care la culesul de salcam din 2021 nu a cules nimic. Pentru altii, o colonie slaba este aceea care la culesul de rapita din 2021 a cules mai putin de 15 kg de miere marfa. Este clar ca perceptia despre coloniile bune si cele slabe este diferita de la un model de gandire la altul. Si deoarece cercetatorii creierului spun ca 97% dintre oameni sufera de miopie mentala, ma astept ca un foarte mare procent de apicultori sa-mi spuna ca in 2021 la rapita nu a fost cules.

2. De ce exista colonii slabe?

Dupa ce normam ce inseamna colonie slaba, analizam ce s-a intamplat cu fiecare in parte: ce tehnologie apicola am aplicat, ce norme am respectat, ce tratamente am facut si putem fiecare sa ajungem la motive precum:

  • Am inceput tratamentele antivarroa prea tarziu
  • Am facut tratamente antivarroa insuficiente
  • Am inceput stimularile prea tarziu sau deloc
  • Nu am creat spatiu in cuib
  • Nu am avut caldura suficienta
  • Nu am realizat ca matca este batrana sau slaba
  • Nu am unificat ce era de unificat
  • Am setat un standard gresit pentru ce inseamna familie slaba
    … si uite asa am ajuns sa am colonii slabe

3. De ce sa nu trebuie sa intreti coloniile slabe?

Foarte pe scurt … coloniile slabe:

  • Necesita atentie speciala si iti dau mult de lucru
    Cu alte cuvinte coloniile slabe nu sunt capabile sa se hraneasca conform. Mananca destul de mult, insa doar cu scopul de a mentine o temperatura de supravietuire pana cand temperatura exterioara le ajuta sa inceapa ponta (de regula dupa 25 februarie). Ponta va fi insuficienta iar in momentul cand ar trebui sa se intensifice nu va fi suficienta albina tanara care sa tina ritmul. Toate aceste lucruri creaza situatii particulare in care apicultorul trebuie sa intervina ferm.
  • Risti sa nu treci iarna cu ele,
    Consumul exagerat pentru mentinerea temperaturii duce la uzura prematura. In cazul in care primavara intarzie, sunt sanse ca albinele coloniilor slabe sa moara chiar si cu mierea in rame.
  • Nu produc nimic la culesurile timpurii din primavara
    Cand ma refer la culesurile timpurii ma refer la salcie, la pomii fructiferi si la papadie. Si daca in 10-15 martie nu ai macar 3 rame pline cu puiet care sa eclozeze si inca doua cu puiet larvar, poti sa-ti iei adio de la culesul timpuriu din acel an.
  • In primavara se dezvolta extrem de greu si tarziu,
    In timp ce apicultorii performanti valorifica atat culesurile timpurii cat si culesul de rapita, sunt apicultori care isi doresc sa aiba familiile peregatite doar pentru culesul de salcam. Din punct de vedere al profitabilitatii, acest lucru este unul gresit. Roirea se previne prin schimbarea regulata a matcilor, nu prin limitarea dezvoltarii.
  • Sunt foarte vulnerabile la boli si daunatori
    Cu cat se chinuie mai mult sa ridice temperatura, cu atat va consuma mai mult iar riscul de a dezvolta boli creste.

Concluzia este trista … mediocritatea apiculturii romanesti este oglindita in rezultatele obtinute si in scuzele invocate. Cu siguranta familiile iernate pe 5-6 rame acoperite cu albina in octombrie nu vor roii la salcam, insa nici profit nu merita sa asteptam de la ele.

Si daca esti in situatia aceasta sfatul meu este sa-ti evalueze standardul si sa te feresti de cine te-a influentat sa il formezi asa.