La ce trebuie sa fiu atent cand cumpar albine

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Perioada optima in care se cumpara familii de albine este influentata de motivul pentru care le cumparam.

Daca vrem sa cumparam albine pentru a produce miere de salcam, trebuie sa le achizitionam inainte cu 30-40 de zile inainte de a incepe culesul, pentru a le pregati de cules. Bineinteles ca este perioada cand pretul este cel mai mare.
Daca dorim sa cumparam albine pentru a intemeia o ferma apicola, momentul optim este dupa extragerea mierii de salcam, deoarece pretul este ceva mai accesibil si in plus mai avem timp de cules dar si de pregatirile pentru intrarea in sezonul inactiv.

Indiferent cand cumparam albine, sunt cativa indicatori de care este bine sa tinem cont, iar azi la Sfatul Zilei discutam despre ei.

Chiar daca nu este neaparat un indicator care sa ne indice sanatatea si vigurozitatea coloniilor de albine, ordinea dintr-o stupina si modalitatea in care este pastrat inventarul apicol ne indica felul in care apicultorul vanzator isi pretuieste stupina.

Povestea apicultorului vanzator este foarte importanta … Daca activitatea de vanzare de familii este una regulata, ramele din stup trebuie sa fie noi, iar majoritatea fagurilor sa fie claditi cu maxim doi ani in urma. In cazul in care apicultorul sustine ca el vinde familii de albine in fiecare an, insa fagurii sunt innegriti de prea multe generatii de albine eclozate acolo, inseamna ca apicultorul este mincinos si va recomand sa cautati alt furnizor.
Cu toate acestea, sunt apicultori care isi indragesc albinele si care nu ar fi vandut niciodata stupina, insa din motive de sanatate, batranete sau lipsa de timp, au decis sa renunte la albine. Ei bine, in stupina unui astfel de apicultor, vei gasi faguri mai inchisi la culoare si spetezele superioare ale ramelor incarcate cu ceara, probabil mai mult decat este cazul.

Indiferent de culoarea fagurilor, atentia ne va fi indreptata catre:

  • Cat de compact este puietul pe rame
  • Cat de sanatos este puietul
  • Cat de matinale sunt albinele si cat de active sunt ele
  • Capacitatea de organizare a cuibului este foarte important de urmarit

Sunt si indicatori care ne pot induce in erroare

  • Marimea coloniei
  • Frumusetea lazilor
  • Cat de mare notorietate are apicultorul respectiv sau cat de priceput este el

Si in final, la Sfatul Zilei … indiferent de cat de sanatoase sunt albinele si indiferent ce spune apicultorul vanzator, cel mai sigur mod de a cumpara albine este sa platesti un avans la prima vizita in stupina, sa sigilezi intr-un oarecare mod stupii si sa revi dupa o saptamana sa ii verifici din nou.
Iar in cazul in care nu sunt urme ale eventualelor tratamente, la cel tarziu o saptamana dupa prima verificare, acestea trebuie deparazitate cel putin cu o aplicare de varachet, iar in cazul in care infestarea este serioasa, se vor pune si benzi cu efect prelungit.

Parerea ta conteaza