Perioadele în care se pierd cele mai puternice familii

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Sunt 3 perioade critice in fiecare an cand o parte dintre apicultori pierd cele mai puternice familii.


Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea si azi la sfatul zilei:

 1. Punctam cele 3 perioade critice in care apicultorii nepasatori, apicultorii nepriceputi si apicultorii inconstienti pierd familiile cele mai puternice
 2. Analizam a 2-a perioada in care tocmai am intrat, si motivele pentru care se ajunge aici.
 3. Concluzionam ce putem face pentru a iesi cu bine din aceasta situatie

Pentru a asimila cat mai bine informatia, va recomand sa o scrieti si sa o structurati cu mana voastra… asa ca va recomand sa aveti la indemana radiera, creionul si caietul de notite pentru a beneficia de ideile care urmeaza.

 1. Cele trei perioade critice:
 • 15 februarie – 15 aprilie cand exista sansa ca cele mai bune familii sa moara de foame
 • 1 mai – 1 iulie cand cele mai bune familii roiesc
 • 1 august – 1 octombrie cand cele mai bune familii se decimeaza pentru ca in final sa dispara din cauza parazitului Varroa si a complicatiilor pe care acesta le produce.

Azi analizam perioada roitului, perioada in care ne aflam de ceva timp.
Fiecare apicultor isi doreste familii puternice, asa ca in timpul sezonului inactiv, fiecare face ce stie mai bine pentru realizarea acestui deziderat:

 • unii se bazeaza pe selectia naturala si intretin doar familiile care isi gestioneaza singure rezerva de hrana cu care au intrat in toamna (nepasatorii)
 • altii se bazeaza pe ajutorul divin si in fiecare zi cand se intorc de la serviciu se roaga ca albinele la care nu a mai fost de multa vreme, sa fie stimulate cu mana cereasca pentru a intra puternice si viguroase in primavara (inconstientii)
 • bineinteles ca majoritatea apicultorilor indoapa cu sau fara rost albinele, fara sa tina cont de ciclul lor biologic, de masurile profilactice sau de conditiile climatice. O parte dintre acestia sunt nepriceputii (aceia care in urma unor materiale postate de diversi “specialisti” dau turtle proteice in ianuarie), iar cealalta parte sunt apicultorii constienti care pe baza principiilor tehnologiei apicole ofera familiilor de albine hrana de buna calitate la timpul potrivit.
  Subiectul principal al zilei de azi este cum se ajunge in situatia in care pierdem cele mai bune familii in aceasta perioada… asa ca in cele ce urmeaza ne vom concentra pe acest aspect.
  Apicultorii nepasatori isi pastreaza comportamentul si considera ca printr-o vizita pe luna in stupina rezolva toate lucrurile. Inconstientii se roaga in continuare pentru miracole iar nepriceputii considera ca printr-o vizita in stupina asigura necesarul albinelor pentru urmatoarele 3-4 saptamani.
  Dar oare cum stau in realitate lucrurile?
 • Sunt colonii care isi blocheaza dezvoltarea la 8-9 rame si intra in friguri. In principal cauza este matca batrana sau masca de proasta calitate.
 • Alte colonii se suprapopuleaza si roiesc inainte sau in timpul celui mai asteptat cules din an si anume culesul de miere de salcam. De la mijlocul lunii aprilie coloniile trebuie supravegheate cel putin o data pe saptamana. Prin supraveghere ma refer la urmarirea comportamentului la urdinis, a zborului, a asezarii intre rame, a sunetului produs. Toate acestea sunt detalii pe care apicultorii profesionisti ar fi bine sa le constientizeze. Asta nu inseamna ca la fiecare vizita in stupina ne apucam sa analizam fiecare familie rama cu rama si sa cautam matca… o simpla observare la urdinis si deasupra ramelor este suficienta, iar interventiile le facem doar la stupii care necesita acest lucru.
 • Coloniile neingrijite carora nu li se da spatiu suficient de dezvoltare, nu li se schimba fagurii, nu sunt tratate antivarroa, nu li se schimba matcile la timp, nu le este observat comportamentul, intra intr-un dezechilibru din care cu greu se mai pot redresa

In concluzie, problema de baza este gestionarea proasta a timpului coroborata cu nepasarea, inconstienta si nepriceperea.

Ne-am lungit prea mult in acest material, asa ca solutiile pentru evitarea roirii stupilor puternici le vom analiza in materialul urmator. Ceea ce pierzi daca nu esti inscris pe canalul de YouTube ViitorSanatos, sunt 15 masuri pe care le poti lua pentru a evita roirea stupilor puternici + 2 doua concluzii de baza pentru tehnologia apicola … si toate aceste lucruri le poti rata daca nu esti inscris.
Asa ca, inscrie-te acum.