Turta simpla Vs. Turta proteica

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

In aceasta perioada din ce in ce mai multi apicultori cumpara turte. Unii cumpara doar turte energetice, altii turte proteice si sunt si cei care cumpara si energetice si proteice.

Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea si azi la Sfatul Zilei analizam situatia de la mijlocul lunii ianuarie 2022 pentru a intelege ce turta avem nevoie in perioada urmatoare.

Si pentru ca sunt deontologi care se lauda in aceasta perioada cu puiet in toate stadiile de dezvoltare, incepem cu un principiu de baza: cu cat ponta matcilor incepe mai tarziu, cu atat este mai bine. Acest lucru este litera de lege pentru apicultorii care nu posteaza pe Facebook, pentru acei apicultori care nu au timp de discutii, pentru acei apicultori despre care majoritatea apicultorilor de weekend, de facebook sau de hobby nici macar nu stiu ca exista… fara suparare.

Bineinteles ca pentru a avea o imagine de ansamblu foarte clara, trebuie sa tinem cont si de alte actiuni cum sunt:
– tratamentele varroa din iunie pana in noiembrie 2021
– stimularile din august si septembrie
– asigurarea unei populatii de iernare suficient de mare
– asigurarea rezervei de hrana
– formarea corpului gras din august, septembrie si octombrie
– stimularea coloniilor de a intra in repaos
– izolarea acestora la momentul oportun
– conditiile meteo din ultimele doua saptamani … doua saptamani calde la sfarsitul lui 2021 si inceputul lui 2022 urmata de o saptamana de ger in care temperaturile nocturne au alunecat spre -20 grade Celsius.
… si mai sunt muuulte alte.

De la acest principiu si analizand aceste actiuni, ne putem da seama daca am gresit cu ceva in tot ce am facut. Oricum … sa ai puiet in toate stadiile in aceasta perioada, este gresit pe considerentul ca mai avem doua luni de iarna pe care albinele de iernare ar fi trebuit sa le treaca; daca albina de iernare se uzeaza din luna decembrie, schimbul de generatie se va face mult prea devreme, iar albina tanara va fi prea putina in raport cu albina care este imbatranita. Daca cineva vrea sa ma contrazica, chiar il rog frumos sa o faca … insa doar cu argumente si explicatii, exact asa cum am facut-o si eu.

Concluzia am spus-o si acum o saptamana sau doua … daca administram turta in inanuarie, o facem pentru:
– Stimularea inceperii pontei
– Completarea rezervelor de iernare
– sau pentru tratarea albinelor.

Pentru oricare dintre aceste operatii se administreaza turta glucidica, simpla, cu vitamine, cu timol, cu nozevit, nozecid sau cu extras de plante.
Turtele proteice se administreaza pentru stimularea intensificarii pontei, ceea ce nu este cazul in aceasta perioada. Cine nu intelege de ce, si vrea 4 -5 rame cu puiet in aceasta perioada … poate reusi doar mai jos de tropice.

Ca si bonus, raspund la cateva intrebari referitoare la turtele cu polen despre care am discutat zilele trecute iar unii s-au isterizat cand am spus ca nici albina adulta si nici omul nu are enzimele necesare pentru digerarea polenului. Pentru asta este nevoie ca polenul sa fie transformat in pastura pentru albine, iar pentru om sa fie tinut intr-un mediu de fermenti lactici, pana cand incepe sa se descompuna.

Concluzia este ca turtele cu polen pe de-o parte incarca intestinele albinelor, iar pe de alta parte transmit boli.

Si acuma intrebarea de baza … ce turte administrati voi in aceasta perioada si de ce??? Este o intrebare deschisa la care va rog sa raspundeti cat mai multi in comentarii nu pe chat.

Parerea ta conteaza