Zile calde în noiembrie = pericol pentru stupi

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Pana acum a fost o toamna autentica … cu ploi si frig in septembrie, cu bruma dimineata dar soare si zile calde inca de la inceputul lunii octombrie.
Albinele se strand in ghem noaptea in majoritatea zonelor tarii, iar ziua se desfac usor si inca mai zboara. O fi bine … o fi rau …?

Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea si azi la sfatul zilei vorbim despre

  1. Pericolele generate de aceasta vreme… in ceea ce priveste stupii.
  2. Cum ne putem feri de aceste pericole.

Va propun un exercitiu interactiv. Inainte sa parcurgeti mai departe acest material, incercati sa identificati 3 pericole pe care care aceasta vreme vi le aduce in stupina. Sa le scrieti intr-un comentariu pe YouTube si pe urma sa vedem care dintre ele le gasim comune.

  • Soarecii intra in stupi pe timp de noapte, in cazul in care nu avem montate gratii de soareci … si este foarte posibil ca la un moment dat, acestia sa ramana acolo pe tot parcursul iernii. In concluzie, ati vazut si in materialele prezentate acum cateva zile, cat de important este sa avem montate aceste gratii in aceasta perioada.
  • Stupul se incalzeste sub razele soarelui iar albinele incep sa caute surse de nectar. Sucul fructelor nu este bun pentru albine asa ca am recomandat intotdeauna ca o bucata de turta proteica sa fie pe rame, astfel incat albinele sa fie ocupate cu rosul turtei. Daca le asiguram si putina apa in hranitor va fi si mai bine. Bineinteles ca vor zbura albinele mai batrane … insa ce ar fi daca si aceste albine ar trai mai mult ? Probabil vor muri candva in decembrie – ianuarie cand vom gasi un strat de albina pe fundul lazilor. Dar asta nu este ceva gresit; asta inseamna ca pana atunci coaja ghemului a fost tinuta de albinele batrane care oricum nu traiau pana in primavara si tot pana atunci, a fost protejata o alta generatie de albine care se va sacrifica in perioada care urmeaza pentru a mentine izolarea ghemului.
  • Cea mai mare uzura a albinelor este atunci cand acestea intretin puiet si cladesc faguri. In aceasta toamna nu a fost cazul de crescut puiet. Unele matci si-au oprit ponta la sfarsitul lunii august, altele pe la mijloc de septembrie si doar performantele au pontat pana in octombrie. Teoretic de la sfarsitul lunii octombrie nu am mai avut nevoie de turta proteica in stup. Insa albinele zboara deoarece afara este vreme buna. Acest zbor in curenti de aer destul de reci ocupa locul 3 ca relevanta in uzura albinelor. Iata inca un motiv pentru care sa le punem o bucata de turta … cel tarziu pana in 15 noiembrie cand speram ca vom avea certitudinea ca albinele vor ramane in ghem.
  • Alternanta caldurii atunci cand Soarele incalzeste atmosfera cu racoarea provocata de un nor care umbreste zona creaza pierderi foarte mari de albina. Lucratoarele surprinse de acea umbra, in scurt timp se vor aseza pe o suprafata in general rece si vor amorti acolo; majoritatea vor si muri. Iata inca un motiv pentru care sa cautam solutii pentru limitarea zborului. Bineinteles ca si inchiderea urdinisurilor poate fi o varianta prin care sa putem limita zborul; insa daca inchidem stupii prea devreme iar nu este bine.

Folosirea turtelor proteice pentru a retine albina in stup pe timpul toamnei, si inchiderea urdinisurilor cand este cazul sunt tehnologii care se invata practic; se regleaza in stupina fiecaruia in functie de factorii care ne influentreaza, cei mai importanti fiind clima, tehnologia de lucru din restul anului si chiar obiectivele pe care le urmarim.
Fiecare in parte este dator sa observa, sa analizeze si sa decida ce are de facut si cand are de facut.

Sper sa intelegeti esenta acestui material si sa va foloseasca.
Parerile voastre sunt foarte importante, asa ca le astept in comentarii. Si in cazul in care parerile sunt diferite, va rog sa le argumentati si sa le explicati.

Cei care inca nu sunteti inscrisi pe acest canal de YouTube, va recomand sa apasati butonul rosu si clopotelul pentru notificari pentru a avea la dispozitie aceste sfaturi exact atunci cand este momentul

Pana data viitoare… tinem aproape. Cele bune

Parerea ta conteaza