4 dintre cei mai mari daunatori ai albinelor

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Ca orice specie si albina melifera are dusmanii si daunatorii ei. Chiar daca acestia fac parte din lantul trofic, apicultorii isi doresc eradicarea lor cel putin din zona stupinelor.

Salutare tuturor sunt Radu Pandrea si azi la sfatul zilei vorbim despre principalii daunatori ai familiilor de albine.
– Exemplificam
– Analizam
– Cautam solutii

1. Pasari (prigorii, randunici, ciocanitori, pitigoi)

Atat in timpul sezonului activ cat si toamna tarziu si iarna, pasarile care gasesc stupine ale apicultorilor care nu dau importanta acestui aspect vor incepe o dezvoltare exploziva a populatiei. Majoritatea speciilor de pasari sunt insectivore iar stupinele noastre pot deveni usor prada pentru acestea.

Sunt apicultori care sustin ca pitigoii mananca doar albinele moarte insa pe parcursul evolutiei mele ca si apicultor am constatat altceva. Decimarea coloniilor de albine incepe iarna devreme in zonele in care pitigoii invatati cu aceasta hrana, merg la urdinisul albinelor si ciocanesc in el pana cand albinele ies; momentul coincide cu prinderea albinei de catre pasare si consumarea ei.
Insa cea mai mare problema este ca in timp ce pasarea consuma cateva albine, altele multe raman amortite pe fundul stupului. Bineinteles ca si acestea vor fi consumate de catre pitigoi si probabil de aici vine si mitul ca acestia consuma doar albine moarte.

Recomand protejarea urdinisurilor in zonele in care sunt pitigoi in special pe timpul iernii, folosirea colectoarelor de polen pe timpul sezonului activ si indemn la unitate pentru a putea lua atitudine in ceea ce priveste inmultirea necontrolata a prigoriilor

2. Viespi

In special in a 2-a parte a verii si toamna, viespii isi fac de cap. In timpul toamnei albinele se pot apara la urdinis cand temperatura diurna este peste 15 grade iar noaptea temperaturile nu scad sub 8 grade celsius. (pentru carcotasi subliniez … cu totii stim ca albina poate zbura si la 8 grade celsius … insa de APARAT nu se poate apara la aceasta temperatura); in schimb viespii zboara foarte bine la 8-10 grade celsius si pe langa furtul de miere din faguri, deranjaza destul de mult si colonia.

Bineinteles ca sunt si acei viespi mari Vespa crabro confundati adesea cu Vespa mandarinia Viespele urias din Asia; primul dintre acestia este un viespe european care se hraneste cu nectar dar si cu proteina animala. Destul de des se intampla ca acesti viespi sa intre in stupine si sa culeaga albine pe care sa le omoare si sa le devoreze; pericolul apare atunci cand coloniile acestor viespi sunt in apropierea stupinelor.
Va sfatuiesc sa folositi captane pentru viespi incepand din luna iunie si pana in noiembrie cand viespile inca mai zboara.

3. Vantul

Vor fi permanent deranjate de vuietul vantului pe de-o parte si dar si de curentul de aer care se va incetini zborul albinelor si le va obosi.
Daca in timpul sezonului activ curentul de aer contribuie la reducerea culesului de nectar, in timpul sezonului inactiv vantul este mult mai deranjant; consumul de miere va creste considerabil iar uzura albinelor va fi mult mai accentuata.

Am mai spus-o si o repet … celor care faceti apicultura stationara va recomand sa va alegeti vetre in care curentii de aer nu sunt deranjanti pentru albinele voastre, iar daca nu aveti o astfel de zona va recomand ca iernarea sa o faceti intr-un spatiu protejat sau stupii sa ii iernati cu urdinisurile inchise stransi gramada sub o prelata care sa-i protejeze (vom vorbi mai detaliat si despre acest subiect cu alta ocazie).

4. Soarecii

Coloniile in care si-au facut cuib soarecii pe langa faptul ca sunt deranjate de miscarile acestora, sunt deranjate si de mirosul pe care il propaga. Se spune ca pe unde intra un creion, poate intra si soarecele. In zilele de toamna acestia parasesc stupii deoarece activitatea albinelor ii determina sa stea la distanta; insa datorita noptilor reci in care albinele se grupeaza, acestia se trag in stupi unde sunt protejati de vant si ploaie, unde gasesc hrana din abundenta.

In timp ce soarecii de camp consuma in general pastura de pe rame, Soricidele sau pe romaneste spus chitcanii care sunt o familie de animale insectivore, consuma albine. Asta ne spunea Grama Mihai anii trecuti … insa ma simt nevoit sa repet pentru cei care sunt nou intrati in randul apicultorilor dar si pentru uituci sau pentru cei care nu au vazut materialele noastre din trecut.

Sa revenim la chitcani care sunt de multe feluri si care odata intrati in stup, mananca exclusiv albine. Va puteti imagina ce deranj provoaca familiei de albine careia ii va manca constant “coaja” ghemului de iernare?
In primul rand va recomand gratiile de soareci pe care sa le montati in asa fel incat sa nu existe riscul ca aceste animale sa intre in stupi. In cazul in care vi se pare ca gaurile gratiilor antisoareci sunt prea mari, pozitionati pe scandura de aterizare in fata lor o sipca de lemn care sa reduca gaura gratiei cel putin in perioada 1 octombrie – 1 ianuarie. Bineinteles ca se va aduna mizerie mai multa pe fundul stupilor, insa aceasta se curata foarte usor in alt mod.

In al 2-lea rand va recomand o pisica in zona stupinei; atentie la stupinele din camp, deoarece pisicile pot deveni foarte usor hrana pentru vulpi.
Totodata puteti pozitiona placute cu lipici nesicativant pe eventualul drum al soarecilor catre urdinis.

Unii vor spune ca omul este cel mai mare dusman al albinelor … insa va rog sa va amintiti ca apicultura se face in zone apicole nu in zone urbane sau limitrofe oraselor. Bineinteles ca sunt si apicultori incepatori care din necunoastere sau din gresala omoara sau fac sa dispara coloniile lor … insa trebuie sa acceptam ca fiecare dintre noi a avut o perioada in care a invatat. Si sa fim sinceri … daca nu ar exista incepatori care sa distruga familii de albine, cui ar mai vinde producatorii de material biologic matci si roiuri ?

Daca aveti adaugari de facut, va invit lsa comentati
Iar daca v-a placut acest material distribuiti-l sa-l vada si alti colegi. Si daca inca nu faceti parte din aceasta comunitate, apasati butonul rosu si clopotelul pentru notificari.

Tinem aproape
Ne vedem data viitoare

Parerea ta conteaza

One Reply to “4 dintre cei mai mari daunatori ai albinelor”

Comments are closed.