Suntem pe ultima suta de metrii la pregatirile de iernare. Sau asa ar fi bine sa fim.
Rezervele de iernare sunt realizate din luna august, se mai fac stimulari la cine este cazul sa faca, tratamentele antivarooa se realizeaza conform cerintelor din fiecare stupina, cei constienti de formarea corpului gras lucreaza la acest lucru … dar ce facem cu ramele care in aceasta perioada au ramas cu putina miere?
Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea si impulsionat fiind de initiativa lui Mihai Apostolescu de la Campina, am decis sa pun aceasta intrebare.
Dar inainte de toate, haideti sa vedem
- La ce spunem noi “rame cu putina miere” in aceasta perioada ?
- De unde rezulta aceste rame si ce au pe ele ?
- In final va arat ce fac eu cu ele …
1. La ce spunem noi “rame cu putina miere” in aceasta perioada?
Consumul din ultimele saptamani a fost peste media acestei perioade. Daca ne amintim, la sfarsitul lunii august a fost un val de frig care a afectat destul de tare ponta matcilor.
- In urma cu o saptamana a mai venit un val de frig care a oprit din ponta orice matca care nu avea conditiile necesare pentru continuare (am amintit respectivele conditii in materialele anterioare).
- In aceste conditii, albinele au preluat mierea necapacita si au hranit cu ea puietul larvar, iar unele colonii chiar au inceput sa descapaceasca miere in cazul in care nu au fost sustinute cu sirop sau turta.
- Ramele care nu au suficienta miere pentru a se forma cuibul de iernare pe ele, sunt rame pe care noi le consideram cu miere putina.
2. De unde rezulta aceste rame si ce au pe ele?
In aceasta perioada apicultorii incep formarea cuibului de iernare. Asta inseamna rocade de rame.
- De obicei gasim albinele pe ramele cu faguri inchisi la culoare in care au fost crescute mai multe generatii de puiet. Unele dintre aceste rame inca mai au puiet pe ele, iar altele au urme de miere. Unele au rezerve de pastura insa nu au suficienta miere.
- Aceste rame nu le putem folosi la formarea cuiburilor … deoarece rezervele de hrana sunt insuficiente, asa ca le retragem din stupi si le depozitam undeva.
3. Ce facem cu ramele cu putina miere?
Si uite asa ajungem la o operatie care ne consuma destul de mult timp, nu o putem face in zilele calduroase deoarece provocam furtisag si in final ne trezim cu o gramada de rame scoase din stupi, unele cu urme de miere, altele cu cate un kg de miere, altele cu pastura si cu putina miere … si ne gandim unde sa le punem, ce se va intampla cu mierea din ele pana la primavara, ce vom face cu ele la primavara si tot felul de astfel de intrebari.
- Ramele cu multa pastura compacta care au capacitatea de a fi umplute cu miere in urmatoarele 2-3 saptamani, noi le lasam in cuib si actionam ca atare.
- Ramele cu urme de miere, cu zone de miere si cele cu miere compacta pana in 1 kg le scoatem din stupi si le selectam. Atentie la manipulare si la depozitarea provizorie, deoarece foarte usor se provoaca furtisagul.
- Ramele cu 1-1.5 kg miere sunt ideale pentru mijlocul cuibului
- Ramele cu miere capacita pe minim jumatate din suprafata, le folosim ca si rezerva de iernare.
Dar revenim la ramele cu putina miere …
- In cazul in care mierea este necapacita, exista riscul ca aceasta sa fermenteze pana in primavara
- In cazul in care este capacita, mierea din aceste rame va cristaliza pana in primavara si atunci cand vom dori sa ajutam albinele cu ea, vom observa o risipa foarte mare prin imprastierea granulelor de miere cristalizata pe tot fundul.
De aceea este imperativ sa golim aceste rame inca de acuma. Unii apicuiltori extrag mierea din ele; recomand sa se faca acest lucru doar daca coloniile nu au fost tratate sau tratamentele au fost ecologice.
In cazul in care dorim sa completam rezerva de iernare de pe ramele din cuib, dupa ce formam cuibul (fac referire la modelul majoritat din Romania si anume rama DB cu inaltimea de 300 mm, vom folosi o diafragma pentru limitarea cuibului si o rola pentru descapacit pentru inteparea ramelor cu putina miere.
- Acestea se vor pozitiona dupa diafragma, unde zona urdinisului va fi obligatoriu inchisa.
- Daca operatia se face in timpul silei, se face in foarte mare viteza si cu atentie pentru a nu se porni furtisagul.
- Rola pentru descapacire se va pastra intr-o galeata cu apa pe tot parcursul desfasurarii actiunii.
Sper ca sfatul de azi va prinde bine.
Like, Inscriere pe canalul Viitor Sanatos, Distribuire la toata lumea … sunt cateva din modurile prin care ne aratati recunostinta pentru ceea ce facem.
Bineinteles ca sunt extraordinar de curios sa aflu si ce faceti voi in situatia prezentata, asa ca astept comentariile voastre.
Pana data viitoare
Spor la treaba.