Află de ce este important să știi ce fac albinele în luna august

Inscrie-te pe canalul nostru de YouTube!

Am constatat ca la inceputul lunii august majoritatea apicultorilor sunt foarte confuzi, fiind interesati in general de lucruri precum “putem sa mai facem roiuri in luna august?”, “sa le extrag mierea din cuib?”, “cand sa incep tratamentele antivarroa”, “ce cantitate de sirop ar trebui sa dau albinelor in aceasta perioada”, “daca le pun o turta va avea acelasi efect ca si cand le-as pune sirop” … si alte astfel de intrebari.
Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea si epuizat fiind de astfel de intrebari, mi-am dat seama ca pentru ai ajuta pe apicultorii incepatori sa ajunga la un nivel de supravietuire in apicultura si pentru a le aminti profesionistilor unele lucruri, este nevoie sa raspund constant la astfel de intrebari. Asa ca de azi inainte, o data pe luna la Sfatul Zilei, voi recapitula ce fac albinele in luna care urmeaza pentru ca mai apoi sa raspund la intrebarile de sezon care macina lumea apicola.

Pentru inceput, sa vedem ce fac albinele in stup in luna august, analizand si cauzele care duc la acest comportament
Daca ai inteles ultima propozitie iti recomand sa iei un creion si caietul de notite in care sa-ti notezi lucrurile care urmeaza, iar pentru cei care nu ati inteles repet: in urmatoarele minute analizam cauzele si actiunile pe care le fac albinele, pentru a intelege actiunile pe care putem sau trebuie sa le facem noi ca apicultori.

Ei bine … in luna august albinele coloniilor noastre simt din plin apropierea toamnei; zilele se micsoreaza constant, noptile devin mai racoroase iar culesul se reduce simtitor (cu unele excepti). De aici porneste o avalansa de lucruri care se petrec in interiorul stupilor:

  1. Din cauza diminuarii culesului, pentru asi proteja rezervele de hrana acumulate, ALBINELE ISI GRUPEAZA MIEREA in partea din spate-sus a cuiburilor.
  • Fiind depozitata in cel mai indepartat loc de urdinis, mierea este in cel mai sigur loc.

2. Din cauza apropierii toamnei, baza melifera se diminueaza in continuu, asa ca ALBINELE PAZESC MIEREA CU STRASNICIE, limitand inclusiv accesul trantorilor la rezerva de iernare, pentru ca in final sa ii determine sa paraseasca stupii.

  • In acest fel, consumul de miere se reduce simtitor, iar albinele se pot pregati pentru sezonul inactiv. Insa sunt apicultori care in urmatoarea luna vor extrage mierea poliflora, sau pe cea de floarea soarelui sau mierea de negrus, cea de iulisca sau cea de menta; acestia trebuie sa se gandeasca la refacerea rezervelor de iernare dupa extragerea mierii.
  • In plus, determinarea slabirii si eliminarea trantorilor din stupi atrage dupa sine mutarea parazitului varroa pe albinele lucratoare, fapt care ne va incurca foarte tare in urmatoarea perioada. Albinele parazitate sunt predispuse infectiilor dar si virozelor; cu siguranta acestea vor muri mai repede, asa ca este imperativ sa aplicam tratamente; in cazul in care avem miere in rape pe care dorim sa o extragem, vom trata cu acizi organici respectiv acidul formic si cel oxalic, iar daca nu mai avem miere marfa, vom trata cu produse invazive cum sunt Varachetul, Gold Varroa, Bayvarol, Varostop (recomandat ca produsele sa fie avizate pentru tratarea albinelor).

3. Din cauza volumului mare de albina care exista in stup in luna august, a consumului ridicat si a diminuarii culesului, ALBINELE INTARESC PAZA la urdinis pentru a se feri de alte albine hoate dar si de viespii care in aceasta luna se inmultesc in preajma stupinelor.

  • Albinele vor fi din ce in ce mai irascibile iar pericolul de furtisag creste foarte mult. Va recomand sa folositi capcane de viespi, cumparate sau improvizatecare sa va scuteasca de probleme

4. Pe masura ce zilele se micsoreaza, ALBINELE INCEARCA SA FORMEZE REZERVE DE PASTURA in faguri. Motivul este simplu … peste o luna incepe sa eclozeze albina de iernare care are nevoie de proteina pentru formarea corpului gras; in plus, rezervele de pastura care ajung in luna ianuarie si fabruarie, asigura un start bun coloniilor noastre. Insa daca nu au suficienta proteina, albinele determina matca sa micsoreze sau chiar sa opreasca ponta. situatia este foarte delicata, deoarece daca albina uzata in august si septembrie ramane sa ierneze, in luna martie nu va avea cine sa ingrijasca puietul.

  • Ca sfat, in aceasta perioada si pana spre sfarsitul lunii august este indicat sa administram turte proteice care sa intareasca albina lucratoare. In acest fel rezerva de pastura din cuib va creste chiar daca polenul este din ce in ce mai putin, deoarece albinele vor consuma proteina din turte. Chiar si o turta cu continut mic de proteina cum este turta cu vitamine si proteine de la Dulcofruct este foarte buna.

5. Datorita tratamentelor antivarroa, a lipsei de cules si a micsorarii zilelor, MATCILE REDUC PONTA. Ca si apicultori, ne dorim ca ponta sa fie continuata intens, pana la sfarsitul lunii septembrie, asa ca este bine sa ne gandim ce masuri trebuie sa aplicam in acest sens.

  • Deblocarea cuiburilor este cel mai important lucru.
  • Tratamentele antivarroa facute acuma
  • Furajarea continua cu produse proteice
  • Schimbarea matcilor neperformante

6. Datorita scurtarii zilelor si a scaderii temperaturilor pe timpul noptii, albinele incep “renovarea” cuiburilor in vederea pregatirii acestora de sezonul inactiv. Propolizarea crapaturilor stupului dar si suprafata peretilor este operatia prin care albinele fac aceasta “renovare”.

  • In cazul in care ne dorim sa colectam propolis, este bine sa montam din timp colectoarele si sa le tinem cel tarziu pana la sfarsitul lunii august, bineinteles in lipsa tratamentelor antivarroa invazive.

In final, sper ca ati constientizat ca pentru a corela nevoile voastre cu actiunile pe care le faceti, este bine sa cunoasteti si nevoile albinelor din aceasta perioada.

In materialul urmator vom afla daca este tarziu sau nu sa formam roiuri in aceasta perioada

Tinem aproape