Sunt situatii in care apicultorii sunt nevoiti sa amestece diverse suplimente pentru a asigura necesarul albinelor … insa sunt si multe situatii in care apicultorii exagereaza cu cocteilurile.
Salutare tuturor, sunt Radu Pandrea. Azi la Sfatul zilei:
- Analizam ce suplimente administreaza apicultorii albinelor in aceasta perioada, constientizand de ce este importanta administrarea acestora.
- Vedem lucruri bune dar si greselile pe care le fac apicultorii in coctailurile pe care le combina. Urmarind acest material cu atentie veti intelege cum puteti distruge, fara sa doriti acest lucru, un produs pe care ati platit multi bani prin simpla lui combinatie cu alt produs, dar si cum sa-l folositi cu eficienta maxima.
- Concluzionam daca combinatiile respective sunt necesare sau nu.
Cei care doriti sa ramaneti cu informatii in urma acestui material, va rog sa folositi caietul de notite in care sa va faceti propria structura a materialului, pe care sa-l revizuiti atunci cand considerati ca este nevoie.
- Suplimentele proteice sau suplimentele de aminoacizi, suplimentele de vitamine si minerale, solutii antivirale, bactericide si antifungice, probioticele dar si produsele obtinute din plante sunt cele mai folosite in aceasta perioada.
- Dintre suplimentele proteice amintim produsul ApiPollenul, drojdia de bere, laptele praf si bineinteles produsul Ultra Bee. Trebuie sa stiti ca aminoacizii sunt partile din care sunt formate proteinele; pe piata se gasesc si aminoacizi in special sub forma de solutii lichide (Promotor L 47 si Apimida sunt cele mai cunoscute premixuri care contin si vitamine si minerale).
- Proteinele sunt folosite ca si suplimente in furajarea albinelor, in special in aceasta perioada in care polenul este din ce in ce mai putin iar calitatea lui este din ce in ce mai slaba.
- Vitaminele si mineralele sunt structuri de elemente sau microelemente esentiale dezvoltarii organismelor vii. In general acestea sunt preluate din hrana adunata din natura. Insa in actualele conditii de cules si exploatare a albinelor, acestea nu sunt suficiente. Acesta este motivul pentru care fiecare specie zootehnica exploatata in ograda sau in ferma are nevoie de respectivele suplimente gasite pe piata sub forma de complexe de vitamine si minerale. Apicomplex, Total-Vit, Beeagra sunt cele mai cunoscute complexe de vitamine in forma solida; va reamintesc faptul ca exista si solutii de vitamine in combinatie cu aminoacizi. Cele mai multe minerale accesibile albinelor le gasim in Zeolit dar avem si minerale in preparate sub forma de solutie cum este Varro Red, un produs asemanator cu Varo Med folosit in combaterea varrozei in special in stupinele acreditate bio.
- Apivirolul si Beevirolul sunt antivirale pe care apiculorii le lauda chiar si in combaterea puietului varos si chiar a Locii Americane. Practic sunt solutii dezinfectante care elimina formele de viata mici cum sunt virusurile, bacteriile, ciupercile avand un efect stimulator asupra coloniilor de albine.
- Nosestatul este o solutie pe baza de iod care in combinatie cu acidul formic reduce sporii de Nosema Apis prezenti in fiecare stup.
- Toate aceste solutii se folosesc prin aspersiune peste rame, avand un puternic efect dezinfectant, asa ca intotdeauna sa aveti la indemana un pulverizator.
- Extractele din plante se gasesc cel mai usor in uleiurile esentiale dar si in produse cum e Hive Alive. Din ce in ce mai des gasim si mixuri de extracte (cum este Polioelul), sau extracte alcoolice din mai multe plante cum ar fi Protofil sau AntiVarNosem. Bineinteles ca apicultorii folosesc si infuzii din plante cum sunt ceaiurile de menta, cimbrisor si chiar ceaiul de ceapa.
- Unele extracte purifica organismul, altele vindeca in timp ce altele hranesc
- Probioticele sunt din ce in ce mai folosite in intreaga agricultura. Pentru uz apicol, pe piata gasim Probiotic EM ca si solutie dar si Probioticul solid din gama Dulcofruct
2. Uneori din cauza lipsei de timp, alteori cu speranta de a fi mai bune mixurile administrate albinelor, apicultorii amesteca produsele fara nici un sens. Cunosc apicultori care amesteca Apicomplexul cu Beeagra… sau Drojdia de bere cu Laptele praf si cu Ultra Bee. In timp ce amestecurile surselor proteice cu premixuri proteice nu face nici un rau albinelor (ci doar buzunarului celui care le mixeaza, amestecurile de complexe de vitamine cu alte complexe de vitamine, poate duce la intoxicatii pentru albine sau depozite toxice localizate chiar si in miere.
Combinatiile pot duce pana la alterarea completa a produselor; produsele vi cum sunt probioticele daca le combinam cu produse antivirale sau bactericide cum sunt Apivirolul sau Nosestatul nu facem altceva decat sa omoram acele bacterii benefice din interiorul probioticului.
3. Sunt putine combinatiile care pot fi facute fara probleme, in general elementele unui produs poate modifica structura altui produs, facand-ul ineficient.
Concluzia este ca in apicultura toate lucrurile trebuie facute la timp. Iar administrarea suplimentelor trebuie facuta conform instructiunilor producatorului.
Daca va este de folos acest material, ganditi-va ca pe acest canal postam regulat astfel de materiale. Asa ca daca rezonezi cu noi apasa butonul rosu si clopotelul pentru a te alatura acestei comunitati.
Pana data viitoare, tinem aproape.
Cele bune